SMRTONOSNI STISAK

21. PROSINCA 2008. 19:25h

Bogomoljka - proždiračica mužjaka

Tekst

Neobična životinjica ime je dobila po karakterističnom držanju para prednjih nogu koje izgledaju kao da se kukac moli.

Bogomoljka se hrani skakavcem okružena jarkocrvenim jesenskim bojama. Iako skakavci spadaju među omiljen plijen, nisu oni jedini koji stradavaju od ovog opakog predatora. Opće je poznato da ženka bogomoljke ubija mužjaka tijekom parenja.

-.--.-
Samo ukoliko mu otkine glavu, mužjak može oploditi ženku. U svijetu je zabilježeno oko 2000 vrsta ovih jedinstvenih kukaca.

Ime je dobila po karakterističnom držanju para prednjih nogu koje izgledaju kao da se kukac moli.

One služe za hvatanje plijena koji kada je jednom uhvaćen ne može pobjeći iz smrtonosnog stiska. I oči su joj posebnost.

Bogomoljka ih u oba smjera može zakrenuti za 180 stupnjeva. Vrlo ih je teško uočiti, jer se savršeno stapaju s okolišem. No, one su uvijek tu i u svakom trenutku spremne zaskočiti plijen poput ovog skakavca kojem nije bilo spasa.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!