AKCIJA UDRUGE DIFRAKCIJE

30. LISTOPADA 2008. 16:04h

Biološka terapija za artritis košta 100 tisuća kn

Tekst

Budući da je biološka terapija skupa, a vrlo bitna za liječenje artritisa, oboljeli traže da se uvrsti na listu skupih lijekova HZZO-a.

- U Hrvatskoj je otprilike pedeset tisuća oboljelih od reumatoidnog artritisa, od kojih se pet tisuća nalazi na intenzivnom liječenju, a koji u roku od deset godina postaju nesposobni za rad - naglasio je specijalist ortoped Marko Pećina prilikom prezentacije javno-zdravstvene akcije Udruge za bolje zdravstvo i zdravlje - Difrakcije - pod nazivom ''Ponekad cilj opravdava sredstvo'' na Cvjetnom trgu.

Naime, akcija se bavi problemima s kojima se suočavaju osobe oboljele od reumatoidnog artritisa te liječenjem biološkom terapijom. Na Cvjetnom su o tim problemima pričale osobe koje se već neko vrijeme liječe biološkom terapijom, inače vrlo skupim, takozvanim pametnim lijekovima, koji se trenutačno dobivaju na bolnički trošak.

Biološku terapiju uvrstiti na HZZO-ovu listu skupih lijekova

Gordana Malašić-.--.-
Photo Gordana Malašić  

U svrhu ilustracije problema oboljelih, Udruga je postavila i plakat na kojem je 10-ak oboljelih od RA odjeveno u liječničke odore.

- Akcija je usmjerena prema liječnicima kako bi ih se senzibiliziralo upravo na rad s bolesnicima oboljelim od RA, te je osmišljena tako da se stvarni bolesnici prikažu kao liječnici koji zbog RA ne mogu više raditi jer vjerujemo da je ogledalo najjednostavniji, a ipak vrlo učinkovit alat u komunikaciji - objasnio je Pećina svrhu plakata.

No, pravi je cilj akcije da se skupa biološka terapija uvrsti na HZZO-vu listu skupih lijekova.

- Naime, problem je u tome što bolnica ima ograničen budžet od 300 tisuća kuna, a cijena terapije kreće se oko 100 tisuća kuna, tako da bolnica od šest pacijenata mora njih troje eliminirati. Zato je vrlo važno da se ti lijekovi nađu na listi skupih lijekova jer oboljelima ova terapija, s takozvanim pametnim lijekovima, omogućuje normalan život - rekao je Pećina.

Uz RA listanje novina je luksuz

Reumatoidni artritis je bolest koju ima 1 posto populacije, tri puta je češća među ženama, a najčešće se javlja u radno aktivnoj dobi od 25 godina do 50 godina.

Glavni simptom RA je bol, oteklina zglobova, jutarnja ukočenost, smanjena pokretljivost, itd. S vremenom bolesnici gube sposobnost obavljanja i najosnovnijih stvari ( kupanje, odijevanje, kuhanje, listanje novina…) 


Prije terapije odijelo mi je bilo luksuz

Na Cvjetnom je bio i odvjetnik Nenad Horvat koji 19 godina boluje od RA te se već neko vrijeme liječi biološkim lijekovima.

- Prije primjene ove terapije bile su mi smanjene radne sposobnosti te ograničene fizičke aktivnosti, a odijelo mi je bilo luksuz. Odijelo sam si priuštio samo onih dana kada sam se osjećao dobro, inače sam morao odijevati samo ono što je komotno - otkrio je Horvat te dodao da mu se na lice vratio osmijeh otkad koristi biološke lijekove, kao i snaga u ruke i noge. Odijelo sada nosi svaki dan. Upravo je zbog toga zaključio:

- Tretman s biološkom terapijom treba biti dostupan svima.

Među oboljelima od reumatoidnog artritisa čuli smo kako često nailaze na nerazumijevanje liječnika.

- Kada bi desetak liječnika bolovalo od RA, vjerujte, već bi se pametni lijekovi našli na HZZO-ovoj listi skupih lijekova - zaključili su oboljeli od RA.

 
 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!