JESTE LI ZNALI?

13. RUJNA 2009. 22:02h

Biokemijska trudnoća se događa češće nego mislimo

Tekst

Tijekom biokemijske trudnoće krvarenje je pojačano, često s komadićima krvavog tkiva, a redovito ga prate i bolni grčevi.

Vjerujemo kako je većina žena u životu imala prijateljicu koja je imala spolne odnose s partnerom, nakon čega joj je kasnila menstruacija. Međutim, nakon otprilike tjedan dana kašnjenja događa se da dobije krvarenje.

Kao najčešći uzroci ranog pobačaja navode se kromosomske anomalije, pa je 'greška' prilikom spajanja jajne stanice i spremija često ona koja koja je presudna. Većina ostalih uzroka je, tvrdi Dragun, zanemariva, iako rani pobačaj mogu izazvati bakterije poput primjerice, klamidije.
Većina žena u tom trenutku pomisli kako je dobila menstruaciju ne znajući kako je zapravo pobacila embrio. Ovakva se trudnoća naziva biokemijskom, jer je žene gotovo nikada ne uspijevaju otkriti, a krvarenje izgleda gotovo jednako kao i klasična menstruacija.

Biokemijska trudnoća ne može se otkriti ultrazvukom

Naziv biokemijska trudnoća stvoren je zato što se ona otkriva samo analizom krvi, odnosno takozvanim Beta testom. Tom se pretragom utvrđuje količina Beta hCG hormona kojeg luči tkivo posteljice u svrhu očuvanja zametka.

Također, u slučaju trudnoće pri njezinom otkrivanju ne pomažu klasični testovi za trudnoću, jednako kao ni ginekološki pregledi s ultrazvukom, već se ona može utvrditi jedino vađenjem krvi.

Ukoliko se trudnoća dogodi, menstruacija može kasniti, te se naknadno pojaviti. Većina žena će u tom trenutku odahnuti, te pomisliti kako nije zatrudnijela, jer je naposlijetku dobila 'menstruaciju'. Međutim, ukoliko je došlo do začeća, a da žena toga nije svjesna, zakašnjelo obilno krvarenje je zapravo pobačaj.

Tijelo odbacijue plod s kromosomskom anomalijom

-.-wikipedia-.-
Photo wikipedia  
Kontaktirali smo specijalisticu ginekologije i opstetricije, Renatu Dragun, kako bi nam pojasnila zašto do takvog odbacivanja embrija dolazi i ima li žena nakon ovakvog nemilog događaja razloga za brigu.

- U medicini se ovakav proces naziva prirodnom eugenikom. Dakle, tijelo samo odabire dobre plodove. Kada je primjerice imunološki sustav oslabljen, tijelo prepoznaje kako nešto nije u redu, te odbacuje embrio s 'greškom'. Tijelo prepoznaje plod koji ima kromosonsku anomaliju, pa ga samo uklanja iz organizma – objašnjava liječnica.

Kao najčešći uzroci ranog pobačaja navode se kromosomske anomalije, pa je 'greška' prilikom spajanja jajne stanice i spremija često ona koja koja je presudna. Većina ostalih uzroka je, tvrdi Dragun, zanemariva, iako rani pobačaj mogu izazvati bakterije poput primjerice, klamidije.

Gotovo polovica svih prvih trudnoća završava spontanim pobačajem

Dragun objašnjava kako se pobačaj ipak može razlikovati od menstruacije. Krvaranje je tada pojačano, često s komadićima krvavog tkiva, a nerijetko ga prate i grčevi.

Gotovo polovica svih prvih trudnoća završava spontanim pobačajem, uglavnom jer se oplođeno jajašće ne uspijeva implantirati, a kada se implantira ubrzo nakon toga propadne.
Liječnica objašnjava kako se učestalost biokemijske trudnoće povećava s brojem godina žena, te da ipak ima nešto dobro u takvoj trudnoći, jer tijelo onemogućava napredak embrija koji se nikada ne bi mogao kvalitetno i normalno razvijati.

Zanimljivo je znati i kako gotovo polovica svih prvih trudnoća završava spontanim pobačajem, uglavnom jer se oplođeno jajašće ne uspijeva implantirati, a kada se implantira ubrzo nakon toga propadne.

S druge strane, rezultati studije provedene u Sjedinjenim Američkim Državama pokazuju da je 54 posto pacijentica koje su prije umjetne oplodnje imale biokemijsku trudnoću, lakše zanijelo prilikom slijedećeg postupka oplodnje, suprotno od 46 posto pacijentica koje nikako nisu uspijele zanijeti.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!