NEMA DOKAZA O DJELOVANJU

15. SIJEčNJA 2009. 13:58h

Biljne terapije za menopauzu opasne su za zdravlje

Tekst

Oko četrdeset posto žena u razvijenim zemljama koristi nekakvu terapiju kako bi smanjile negativne simptome menopauze.

Znanstvenici upozoravaju žene diljem svijeta kako neprovjereni biljni lijekovi za suzbijanje simptoma menopauze mogu biti opasni za njihovo zdravlje, piše DailyMail.

-.--.-Riblje ulje u kapsuli
Riblje ulje u kapsuli
Nezavisna studija koju su proveli stručnjaci pokazala je kako ne postoje dokazi da alternativne metode zamjenske hormonalne terapije djeluju, ali i da postoji opasnost od njihova negativnog utjecaja na zdravlje žena.

Znanstvenici tvrde kako biljni lijekovi imaju stvarno farmakološko djelovanje te samim time mogu izazvati neželjene nuspojave kao i opasne interakcije s drugim lijekovima, biljnim i običnim.

Oko četrdeset posto žena u razvijenim zemljama koristi nekakvu terapiju kako bi smanjile negativne simptome menopauze. Ipak, znanstvenici tvrde kako područje biljnih lijekova nije dovoljno istraženo te da bi trebali biti vrlo oprezni s njihovim korištenjem.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!