NEMA DOKAZA O DJELOVANJU

15. SIJEŔNJA 2009. 13:58h

Biljne terapije za menopauzu opasne su za zdravlje

Tekst

Oko ─Źetrdeset posto ┬×ena u razvijenim zemljama koristi nekakvu terapiju kako bi smanjile negativne simptome menopauze.

Znanstvenici upozoravaju ┬×ene diljem svijeta kako neprovjereni biljni lijekovi za suzbijanje simptoma menopauze mogu biti opasni za njihovo zdravlje, pi┬Üe DailyMail.

-.--.-Riblje ulje u kapsuli
Riblje ulje u kapsuli
Nezavisna studija koju su proveli stru─Źnjaci pokazala je kako ne postoje dokazi da alternativne metode zamjenske hormonalne terapije djeluju, ali i da postoji opasnost od njihova negativnog utjecaja na zdravlje ┬×ena.

Znanstvenici tvrde kako biljni lijekovi imaju stvarno farmakolo┬Üko djelovanje te samim time mogu izazvati ne┬×eljene nuspojave kao i opasne interakcije s drugim lijekovima, biljnim i obi─Źnim.

Oko ─Źetrdeset posto ┬×ena u razvijenim zemljama koristi nekakvu terapiju kako bi smanjile negativne simptome menopauze. Ipak, znanstvenici tvrde kako podru─Źje biljnih lijekova nije dovoljno istra┬×eno te da bi trebali biti vrlo oprezni s njihovim kori┬Ütenjem.

 

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu ┬Őitum, pro─Źelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradona─Źelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveu─Źili┬Üna profesorica, ─Źlanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti boji┬Ünice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagreba─Źkog holdinga ─Źinila se kao idealna osoba za tu politi─Źku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pri─Źa o svom ┬×ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ─Źija je ─Źlanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge du┬×nosti.

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vi┬Üe od 6 milijuna puta!