15. SIJEèNJA 2013. 16:23h

Belgijskim blizancima odobren zahtjev za eutanazijom

Injekcija

Foto

Život
0

Tekst

Belgijskim jednojajčanim od ro?enja gluhim blizancima odobren je zahtjev za eutanazijom nakon što su oslijepili i više nisu mogli komunicirati, objavila je u ponedjeljak bolnica u kojoj je prije mjesec dana završen njihov život.

Liječnici su 45-godišnjim blizancima dali smrtonosne injekcije nakon što su zajedno popili kavu i oprostili se, kazao je glasnogovornik bruxelleske bolnice.

"Ne radi se samo o tome da su bili gluhi i slijepi i da im je zbog toga odobren zahtjev za eutanazijom. Radi se o tome da nisu mogli podnijeti da se ne vide ili ne čuju", kazao je predstavnik bolnice.

Belgija je jedna od rijetkih zemalja u kojima je eutanazija zakonita a ovaj slučaj testira granice toga prava. Ozakonjena je 2002. i broj eutanaziranih osoba svake je godine sve veći. U 2011. odobreno je 1133 zahtjeva a 86 posto podnositelja zahtjeva bilo je starije od 60 godina i 72 posto bolovalo je od karcinoma. Pacijent mora biti odrastao i sposoban donositi sudove a želja za eutanazijom mora biti dobrovoljna, snažna i opetovana.

Pacijent tako?er mora dugotrajno patiti nepodnošljivu mentalnu i psihičku bol kojoj nema lijeka. U dodatku na to stanje mora biti ozbiljno i neizlječivo i nastalo bolešću ili ozljedom.

"Nepodnošljive patnje mogu biti mentalne kao i fizičke. Braća su bila nerazdvojna. Živjela su zajedno i radila isti posao", kazao je glasnogovornik bolnice.

(Hina) 
 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, proèelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonaèelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveuèilišna profesorica, èlanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebaèkog holdinga èinila se kao idealna osoba za tu politièku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem prièa o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, èija je èlanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!