PEDIJATRI UPOZORAVAJU

22. SVIBNJA 2008. 12:59h

Bebe mla─Ĺe od 6 mjeseci ne smiju piti vodu

Foto

Život
0

Tekst

Voda bi kao pi─çe trebala biti potpuno izostavljena kod beba mla─Ĺih od ┬Üest mjeseci, a pri velikim vru─çinama smiju im se dati male koli─Źine.

Bebe mla─Ĺe od ┬Üest mjeseci ne bi smjele piti vodu, upozoravaju lije─Źnici s John Hopkins dje─Źjeg centra u Baltimoreu. Tako male bebe, piju li previ┬Üe vode, mogu razviti stanje koje je vrlo opasno, a naziva se trovanje vodom, pi┬Üe Reuters.

- ─îak i kad su bebe jako male, imaju sna┬×nu ┬×elju za teku─çinom. Me─Ĺutim, ono ┬Üto djeca mla─Ĺa od ┬Üest mjeseci trebaju piti kad su ┬×edna je maj─Źino mlijeko ili posebnu hranu za bebe ┬ľ tvrdi dr. Jennifer Anders, pedijatrica.

Zbog toga ┬Üto bebini bubrezi nisu dovoljno razvijeni, previ┬Üe vode uzrokuje otpu┬Ütanje vi┬Üka natrija i previ┬Üe vode iz tijela. Gubitak natrija utje─Źe na mo┬×danu aktivnost, a 'trovanje vodom' mo┬×e izazvati razdra┬×ljivost, vrtoglavice i druge psihi─Źke promjene. Neki od simptoma su niska tjelesna temperatura, napadaji i nadutost te otekline lica.

Voda bi kao pi─çe trebala biti potpuno izostavljena kod beba mla─Ĺih od ┬Üest mjeseci, a pri visokim temperaturama smiju im se dati samo jako male koli─Źine.

 

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu ┬Őitum, pro─Źelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradona─Źelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveu─Źili┬Üna profesorica, ─Źlanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti boji┬Ünice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagreba─Źkog holdinga ─Źinila se kao idealna osoba za tu politi─Źku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pri─Źa o svom ┬×ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ─Źija je ─Źlanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge du┬×nosti.

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vi┬Üe od 6 milijuna puta!