DRVO KAO HRANA

1. LISTOPADA 2008. 22:59h

Baobab - voće budućnosti iz Afrike

Tekst

Znanstvenici otkrivaju veliku ljekovitost drveta baobab koje se sve više počinje koristiti u medicinske i prehrambene svrhe.

Ikona afričke šikare, s čvrstim deblom i čvorastim granama poznat je prizor u savanama južne, istočne i zapadne Afrike. Baobab je drvo koje je teško ne zamijetiti. U prosjeku naraste 30 metara u visinu i 8 metara u širinu, a obujam zrelog debla može iznositi i do 20 metara. Drvo prirodno živi oko 500 godina, ali za neke se vjeruje da mogu doseći starost i do 5000 godina.

Posebnost ovog drveta nije samo u izgledu, već i u njegovim ljekovitim svojstvima.

Afrikanci su ga stoljećima koristili kao izvor hrane, za medicinu, sklonište pa čak i za izradu odjeće. Zrela voćka, koja je prirodno dehidrirana i bijelo obojana, najčešće se žvače ili sprema kao piće u kombinaciji s vodom ili mlijekom. Umaci za hranu od žitarica pripremaju se od svježih ili osušenih listova drveta, jestivo ulje može se izvući iz sjemena, koje se također može prepržiti i jesti, a kora pruža čvrstu tkaninu za užad i odjeću. Košare, torbe i otirači također se proizvode od njega.

Medicinska i prehrambena primjena

Reuters-.--.-
Photo javno100  
Voćka, kora i listovi koriste se i u tradicionalnoj medicini za širok spektar bolesti, uključujući probavne smetnje, temperaturu. Meso voćke je važan izvor vitamina C, kojeg ima i do deset puta više nego naranča i ima velik antioksidantski učinak. Voćku su koristili arapski mornari da bi spriječili skorbut, bolest prouzročenu pomanjkanjem vitamina.

UN-ovi službenici nude studiju koja pokazuje da je nataložena voda iz baobabove voćke gotovo jednako učinkovita u liječenju probavnih smetnji kao i lijekovi WHO-a (Svjetske zdravstvene organizacije).

Europske prehrambene tvrtke mogle bi uskoro koristiti mesnati dio ploda baobaba kao aromu za pića, energetske pločice nakon što ga je Europska komisija odobrila u srpnju kao hranu spremnu za testiranje. To mu je otvorilo put za upotrebu u Europi kao sastojak hrane.

Ugodnog je okusa, nešto između grejpa i tamarinda, tako da se osim u navedenim artiklima, može koristiti i u raznim drugim, kao npr. sladoledima ili pekarskim proizvodima.

Reuters-.--.-
Photo javno100  
Primjena baobaba u svijetu

Talijanska tvrtka BFCS (Baobab Fruit Company Senegal) nudi asortiman baobabovih proizvoda u Senegalu više godina, uključujući voćke, sjemenke i ulje, za prodaju u Europi kao dijetne i kozmetičke proizvode.

PhytoTrade Africa, trgovačka organizacija koja se bori za održivu upotrebu afričkih prirodnih proizvoda, prva je tražila odobrenje za proizvodnju nove hrane od Europske komisije u svrhu korištenja baobaba 2006. godine. Ima komercijalnog partnera, Afriplex, koji osigurava baobabove voćke i ekstrakte. S odobrenjem koje je dobila u srpnju, marketinški stručnjaci vide veliki potencijal za upotrebu te voćke.

Izvještaj koji je podnesen za Britain's Natural Resources Institute 2007. godine procijenio je da bi samo u Južnoj Africi baobab mogao ostvariti više od jedne milijarde dolara prometa i pružiti radna mjesta za više od 2,5 milijuna domaćinstava.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!