MAJKA SVIH MEDICINA

4. VELJAE 2009. 08:03h

Ayurveda - nauka o životu i dugovječnosti

Tekst

Ayurveda u prijevodu znači nauk o životu i dugovječnosti, a dotiče se svih životnih sfera, tj. ne bavi se isključivo liječenjem bolesti.

Tomislav Petrušić u Hrvatskom novinarskom domu predstavio je svoju knjigu 'Ayurveda – nauk o životu'. Riječ je o prvoj knjizi ove tematike na našem tržištu koju je napisao domaći autor i to na temelju vlastitog iskustva i obrazovanja.

O autoru...

Tomislav Petrušić rođen je 1969. godine u Zagrebu. Dio osnovnog školovanja provodi u Austriji i Zagrebu, a dio visokog školovanja u Zagrebu, Americi, Šri Lanki i Indiji. Završio je školu klasične homeopatije.

Na Šri Lanki bio je prvi stranac koji se upisao na državni fakultet ayurvedske medicine te je jedan od samo dvojice stranaca u svijetu koji su dobili stupanj B.A.M.S. te tako stekli zvanje doktora ayurvedske medicine.

Ovaj stupanj i sustav školovanja specifičan je za Indiju, Šri Lanku i zemlje južne Azije.


Na predstavljanju knjige autor je naglasio kako nije želio napraviti pregled ayurvedske medicine namijenjen isključivo stručnjacima ili pak upućenim osobama, već da je cilj njegove knjige pružiti širokoj publici uvid u jedan prastari, holistički pristup čovjeku i njegovu zdravlju koji svatko od nas može primijeniti u svom svakodnevnom životu.

Ayurveda u prijevodu znači nauk o životu i dugovječnosti, a dotiče se svih životnih sfera, tj. ne bavi se isključivo liječenjem. Cilj Petrušićeve knjige je upravo to, ponuditi javnosti drugačiji pogled na život, zdravlje, poremećaje i bolesti.

- Cilj mi je bio prikazati jedan takav prastari pristup čovjeku i zdravlju bez pretjerane mistifikacije i zadiranja u duhovnost. Mislim da je ova knjiga posebna jer je prva takva na našem tržištu. Sva dostupna literatura na koju sam naišao, a koja se doticala ayurvede, bila je prestručna i nije na jednostavan način predstavljala taj sustav koji je star više od 5000 godina. Osim toga, radilo se o knjigama stranih autora - izjavio je na predstavljanju knjige Tomislav Petrušić.

Potrebno je napomenuti kako je autor knjige 'Ayurveda – nauk o životu' itekako kompetentan govoriti o toj temi jer je u Šri Lanki bio prvi stranac koji je upisao fakultet ayurvedske medicine. Isto tako, Petrušić je jedan od samo dvojice stranaca u svijetu koji su stekli zvanje doktora ayurvedske medicine. Svoje je znanje pretočio ne samo u već spomenutu knjigu, već i u centar Ayurvede Somalata koji postoji u Zagrebu i Ludbregu. Autor je knjigu počeo pisati 2003. godine u glavnome gradu Šri Lanke, Sri Jayawardhanapuri-Kotte, a završio ju je nakon četiri godine u Zagrebu.

Antonija Zbiljski-.--.-Tomislav Petrušić
Tomislav Petrušić
Photo Antonija Zbiljski  
Na predstavljanju knjige govorio je i Krešimir Mišak, voditelj emisije 'Na rubu znanosti', koji je oduševljen Petrušićevim djelom i smatra da ono, osim što čitatelju nudi kvalitetnu informaciju o ayurvedi, potiče na konstruktivno promišljanje vlastitog načina života i brige o svom zdravlju.

Dr. med. Ninoslav Novak, autor je predgovora Petrušićeve knjige za koju kaže kako jednostavnim riječima nudi pravo znanje i abecedu ayurvede.

Tomislav Petrušić izjavio je i kako je iznenađen pozitivnim reakcijama svih koji su do sada pročitali njegovo djelo, a najavio je kako i u budućnosti planira svoje znanje i iskustvo s područja ayurvede pretočiti u knjige kako bi nama na Zapadu približio prastare tajne indijske medicine.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!