NOVO ISTRAŽIVANJE

19. KOLOVOZA 2009. 12:55h

Aspirin smanjuje smrtnost od raka debelog crijeva

Tekst

Pokazalo se da se kod pacijenata s rakom crijeva koji su redoviti pili aspirin prije i nakon dijagnoze rizik smrti smanjio za tre─çinu.

Ve─ç je poznato da kod osoba koje uzimaju aspirin postoje manje ┬Üanse da obole od raka debelog crijeva, a sada je najnovije istra┬×ivanje Harvardske medicinske ┬Ükole, Op─çe bolnice Massachusetts i Instituta za rak Dana Farber pokazalo kako i oni oboljeli od te vrste raka, a koji uzimaju aspirin, imaju ve─çe ┬Üanse za pre┬×ivljavanje od oboljelih koji ga ne uzimaju.

Istra┬×ivanje je pokazalo da se kod pacijenata s rakom crijeva koji su redoviti pili aspirin prije i nakon dijagnoze, rizik od smrti smanjio za gotovo jednu tre─çinu u suporedbi s onima koji ga nisu pili. Pacijenti koji su aspirin po─Źeli piti tek nakon dijagnoze polu─Źili su jo┬Ü bolje rezultate.

Istra┬×ivanje je pokazalo da se kod pacijenata s rakom crijeva koji su redoviti pili aspirin prije i nakon dijagnoze, rizik od smrti smanjio za gotovo jednu tre─çinu u suporedbi s onima koji ga nisu pili.
Naime, kod njih se rizik smrti od raka debelog crijeva smanjio na 50 posto. Kako se doznaje, svi su ispitanici, njih 1279 mu┬Ükog i ┬×enskog spola, bolovali od nemetastatskog, odnosno lokaliziranog raka, a u prosjeku su promatrani gotovo 12 godina.

Aspirin mo┬×e sprije─Źiti rast i usporiti ┬Üirenje raka crijeva

Iz Bayera navode kako se ovakva vrsta nasumi─Źnog, kontroliranog klini─Źkog testiranja nije smtrala zlatnim pravilom za utvr─Ĺivanje tijeka lije─Źenja u medicini.

No, dodaju, vjerodostojnost dobivenim rezultatima daje ─Źinjenica da lije─Źnici poznaju biolo┬Üki mehanizam prema kojemu aspirin mo┬×e sprije─Źiti rast i usporiti ┬Üirenje raka crijeva, budu─çi da je ve─çina kancerogenih tumora crijeva pozitivna na ciklooksigenazu-2, odnosno COX-2, enzim koji nije izra┬×en na zdravom debelom crijevu.

Taj se enzim, naime, rasplamsa u odre─Ĺenim uvjetima, a aspirin je inhibitor tog enzima. U tijeku ove studije znanstvenici su analizirali tumore podgrupe od 459 pacijenata, kod kojih je utvr─Ĺeno da je kori┬Ütenje aspirina polu─Źilo puno bolje rezultate kod onih ─Źiji su tumori imali preizra┬×eni enzim COX-2.

U toj je grupi uporaba aspirina povezana sa smanjenjem stope smrtnosti od 61 posto u usporedbi s pacijentima koji su pili aspirin, ali su imali tumore bez ili sa slabo izra┬×enim enzimom COX-2.

 

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu ┬Őitum, pro─Źelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradona─Źelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveu─Źili┬Üna profesorica, ─Źlanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti boji┬Ünice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagreba─Źkog holdinga ─Źinila se kao idealna osoba za tu politi─Źku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pri─Źa o svom ┬×ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ─Źija je ─Źlanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge du┬×nosti.

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vi┬Üe od 6 milijuna puta!