NOVO ISTRAŽIVANJE

19. KOLOVOZA 2009. 12:55h

Aspirin smanjuje smrtnost od raka debelog crijeva

Tekst

Pokazalo se da se kod pacijenata s rakom crijeva koji su redoviti pili aspirin prije i nakon dijagnoze rizik smrti smanjio za trećinu.

Već je poznato da kod osoba koje uzimaju aspirin postoje manje šanse da obole od raka debelog crijeva, a sada je najnovije istraživanje Harvardske medicinske škole, Opće bolnice Massachusetts i Instituta za rak Dana Farber pokazalo kako i oni oboljeli od te vrste raka, a koji uzimaju aspirin, imaju veće šanse za preživljavanje od oboljelih koji ga ne uzimaju.

Istraživanje je pokazalo da se kod pacijenata s rakom crijeva koji su redoviti pili aspirin prije i nakon dijagnoze, rizik od smrti smanjio za gotovo jednu trećinu u suporedbi s onima koji ga nisu pili. Pacijenti koji su aspirin počeli piti tek nakon dijagnoze polučili su još bolje rezultate.

Istraživanje je pokazalo da se kod pacijenata s rakom crijeva koji su redoviti pili aspirin prije i nakon dijagnoze, rizik od smrti smanjio za gotovo jednu trećinu u suporedbi s onima koji ga nisu pili.
Naime, kod njih se rizik smrti od raka debelog crijeva smanjio na 50 posto. Kako se doznaje, svi su ispitanici, njih 1279 muškog i ženskog spola, bolovali od nemetastatskog, odnosno lokaliziranog raka, a u prosjeku su promatrani gotovo 12 godina.

Aspirin može spriječiti rast i usporiti širenje raka crijeva

Iz Bayera navode kako se ovakva vrsta nasumičnog, kontroliranog kliničkog testiranja nije smtrala zlatnim pravilom za utvrđivanje tijeka liječenja u medicini.

No, dodaju, vjerodostojnost dobivenim rezultatima daje činjenica da liječnici poznaju biološki mehanizam prema kojemu aspirin može spriječiti rast i usporiti širenje raka crijeva, budući da je većina kancerogenih tumora crijeva pozitivna na ciklooksigenazu-2, odnosno COX-2, enzim koji nije izražen na zdravom debelom crijevu.

Taj se enzim, naime, rasplamsa u određenim uvjetima, a aspirin je inhibitor tog enzima. U tijeku ove studije znanstvenici su analizirali tumore podgrupe od 459 pacijenata, kod kojih je utvrđeno da je korištenje aspirina polučilo puno bolje rezultate kod onih čiji su tumori imali preizraženi enzim COX-2.

U toj je grupi uporaba aspirina povezana sa smanjenjem stope smrtnosti od 61 posto u usporedbi s pacijentima koji su pili aspirin, ali su imali tumore bez ili sa slabo izraženim enzimom COX-2.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!