3. SVIBNJA 2012. 18:30h

Ameri─Źke aviokompanije ponudile ukrcaj putnika preko aplikacija

Foto

Život
0

Tekst

Svi koji su barem jednom putovali zrakoplovom znaju koliko ukrcavanje i sigurnosne procedure mogu biti naporni i koliko vremena treba da bi se stiglo do udobnosti svog mjesta u zrakoplovu. Ipak, i to se po─Źinje polako mijenjati zbog tehnolo┬Ükih inovacija koje aviokompanije sve ─Źe┬Ü─çe uvode kako bi putovanje olak┬Üale putnicima, ali i sebi.

Mashable donosi novosti o inovacijama koje se sve vi┬Üe koriste, skra─çuju muku" i umanjuju stres putovanja zrakoplovom.

Ukrcavanje pomo─çu mobitela i NFC-a ili RFID-a

Zrakoplovne kompanije sve br┬×e poku┬Üavaju smanjiti redove za ─Źekanje na ukrcaj koriste─çi se modernom tehnologijom. Ameri─Źke zrakoplovne kompanije United i Delta ve─ç su svojim korisnicima omogu─çile prijavljivanje pomo─çu pametnih telefona koji koriste digitalni kod umjesto karte kako bi ubrzale ukrcaj putnika u zrakoplove. Toj ideji jo┬Ü vi┬Üe ─çe pomo─çi kori┬Ütenje i razvoj NFC-a i radiofrekvencijske identifikacije (RFID) koji sve ─Źe┬Ü─çe postaju sastavni dio mobilnih telefona. Qantas je od 2010. godine za svoje stalne korisnike razvio kartice koje im pomo─çu RFID-a omogu─çuju prijavu prtljage i ukrcaj u zrakoplov, dok su u Japan Airlinesu odlu─Źili da ─çe trajno koristiti mogu─çnost ukrcaja uz pomo─ç NFC-a na mobitelima.

Mobilni slu┬×benici

Ve─çe ameri─Źke aviokompanije ponudile su svojim stalnim korisnicima mogu─çnost pristupa prijavama, izvje┬Ütaju o stanju leta i kartama zra─Źne luke pomo─çu iPhonea, Androida, BlackBerryja, Windows Phonea i tableta. Upravo zbog ovakve aplikacije putnici mogu presko─Źiti red za karte ili odlazak na informacije.

Na kori┬Ütenje ove aplikacije odlu─Źile su se i mnoge zra─Źne luke pa tako londonski Heathrow nudi informacije o letovima, karte terminala te mogu─çnost rezervacije parkirali┬Ünog mjesta u zra─Źnoj luci i pra─çenje svih zrakoplova koji napu┬Ütaju i pristi┬×u u zra─Źnu luku.

Osobni TSA

Letite li u SAD i morate pro─çi kroz sigurnosnu provjeru, svakako ─çe vam dobro do─çi aplikacija koju je pripremila Agencija za transportnu sigurnost (TSA) koja vam preko iPhonea ili mobilnog su─Źelja poma┬×e otkriti koliko ─çete ─Źekati u redu te ima li ka┬Ünjenja letova zbog vremenskih neprilika ili sigurnosnih problema.

Prethodna provjera

┬Őto se ti─Źe sigurnosti, postoji jo┬Ü jedna mogu─çnost izbjegavanja ─Źekanja u dugim redovima, ali samo ako vam to dopu┬Üta va┬Üa biometrija. Stalni korisnici Delte, American Aira i Alaskan Aira te ameri─Źki gra─Ĺani mogu se koristiti prethodnom provjerom koja putnicima omogu─çuje izbjegavanje nekih stro┬×ih pravila kao ┬Üto su uklanjanje laptopa i teku─çina iz prtljage koju sa sobom nose u zrakoplov. U karte putnika koji se koriste ovom mogu─çno┬Ü─çu ugra─Ĺen je bar kod zbog ─Źega ga pripadnici TSA-e mogu uputiti na brzi ukrcaj.

Nebeski Wi-Fi

Zra─Źne kompanije sve vi┬Üe razmi┬Üljaju o mogu─çnostima ulaganja u satelitske oda┬Üilja─Źe za Wi-Fi kako bi se "premostile" rupe u oda┬Üiljanju signala, a pristup internetu unutar zrakoplova bio bi mogu─ç svuda u svijetu.

Ure─Ĺaji za snala┬×ljive putnike

1. FlightTrack Pro

Aplikacija dostupna za iPhone, iPad i Android omogućuje korisniku detaljan opis i praćenje zrakoplovne linije kojom putuje i automatski šalje obavijesti o svim eventualnim promjenama rasporeda.

2. TP-Link WR700N ┬ľ d┬×epni be┬×i─Źni ruter

─îekanje dobrog internetskog signala mnogima mo┬×e zadati glavobolje pa tako oni najsnala┬×ljiviji uvijek sa sobom nose d┬×epni be┬×i─Źni ruter koji jednostavno uklju─Źe u najbli┬×u mre┬×nu uti─Źnicu i bez ikakvih problema u┬×ivaju u internetskim bespu─çima tijekom putovanja.

3. PowerBag

Torba preko koje se mogu napuniti i do ─Źetiri ure─Ĺaja savr┬Üena je za putnike koji se tijekom putovanja ne ┬×ele zamarati isklju─Źenim ure─Ĺajima. Torbu koja mo┬×e slu┬×iti kao ru─Źna prtljaga u zrakoplovu jednostavno treba napuniti prije leta i kada vam baterija na omiljenom ure─Ĺaju po─Źne otkazivati, jednostavno "upalite" torbu i priklju─Źite svoj ure─Ĺaj.

4. iLuv Dream Traveler

Kako se ne bi zabrinjavali oko tra┬×enja uti─Źnice i onda razmi┬Üljali koji od svojih ure─Ĺaja ─çete prvi "reanimirati" mnogi putnici bit ─çe odu┬Üevljeni "prijenosnom uti─Źnicom" s podr┬Ükom za USB-kablove i brzim punja─Źem za iPhone koji jo┬Ü uvijek nije na tr┬×i┬Ütu, ali ─Źim se pojavi zasigurno ─çe odu┬Üeviti mnoge snala┬×ljive putnike.

5. Sony HMZ-T1

Kako po ne zna se koji put tijekom putovanja ne bi gledali isti film Sony je osmislio nosive 2D/3D slu┬Üalice-nao─Źale koje se HDMI kablom mogu spojiti na PC ili Mac i priu┬Ütiti vam audio-vizualni ugo─Ĺaj. Jedini nedostatak ovog ure─Ĺaja jest to ┬Üto mora biti uklju─Źen u struju pa si putnici moraju osigurati pouzdan izvor elektri─Źne energije.

 

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu ┬Őitum, pro─Źelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradona─Źelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveu─Źili┬Üna profesorica, ─Źlanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti boji┬Ünice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagreba─Źkog holdinga ─Źinila se kao idealna osoba za tu politi─Źku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pri─Źa o svom ┬×ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ─Źija je ─Źlanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge du┬×nosti.

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vi┬Üe od 6 milijuna puta!