3. SVIBNJA 2012. 18:30h

Američke aviokompanije ponudile ukrcaj putnika preko aplikacija

Foto

Život
0

Tekst

Svi koji su barem jednom putovali zrakoplovom znaju koliko ukrcavanje i sigurnosne procedure mogu biti naporni i koliko vremena treba da bi se stiglo do udobnosti svog mjesta u zrakoplovu. Ipak, i to se počinje polako mijenjati zbog tehnoloških inovacija koje aviokompanije sve češće uvode kako bi putovanje olakšale putnicima, ali i sebi.

Mashable donosi novosti o inovacijama koje se sve više koriste, skraćuju muku" i umanjuju stres putovanja zrakoplovom.

Ukrcavanje pomoću mobitela i NFC-a ili RFID-a

Zrakoplovne kompanije sve brže pokušavaju smanjiti redove za čekanje na ukrcaj koristeći se modernom tehnologijom. Američke zrakoplovne kompanije United i Delta već su svojim korisnicima omogućile prijavljivanje pomoću pametnih telefona koji koriste digitalni kod umjesto karte kako bi ubrzale ukrcaj putnika u zrakoplove. Toj ideji još više će pomoći korištenje i razvoj NFC-a i radiofrekvencijske identifikacije (RFID) koji sve češće postaju sastavni dio mobilnih telefona. Qantas je od 2010. godine za svoje stalne korisnike razvio kartice koje im pomoću RFID-a omogućuju prijavu prtljage i ukrcaj u zrakoplov, dok su u Japan Airlinesu odlučili da će trajno koristiti mogućnost ukrcaja uz pomoć NFC-a na mobitelima.

Mobilni službenici

Veće američke aviokompanije ponudile su svojim stalnim korisnicima mogućnost pristupa prijavama, izvještaju o stanju leta i kartama zračne luke pomoću iPhonea, Androida, BlackBerryja, Windows Phonea i tableta. Upravo zbog ovakve aplikacije putnici mogu preskočiti red za karte ili odlazak na informacije.

Na korištenje ove aplikacije odlučile su se i mnoge zračne luke pa tako londonski Heathrow nudi informacije o letovima, karte terminala te mogućnost rezervacije parkirališnog mjesta u zračnoj luci i praćenje svih zrakoplova koji napuštaju i pristižu u zračnu luku.

Osobni TSA

Letite li u SAD i morate proći kroz sigurnosnu provjeru, svakako će vam dobro doći aplikacija koju je pripremila Agencija za transportnu sigurnost (TSA) koja vam preko iPhonea ili mobilnog sučelja pomaže otkriti koliko ćete čekati u redu te ima li kašnjenja letova zbog vremenskih neprilika ili sigurnosnih problema.

Prethodna provjera

Što se tiče sigurnosti, postoji još jedna mogućnost izbjegavanja čekanja u dugim redovima, ali samo ako vam to dopušta vaša biometrija. Stalni korisnici Delte, American Aira i Alaskan Aira te američki građani mogu se koristiti prethodnom provjerom koja putnicima omogućuje izbjegavanje nekih strožih pravila kao što su uklanjanje laptopa i tekućina iz prtljage koju sa sobom nose u zrakoplov. U karte putnika koji se koriste ovom mogućnošću ugrađen je bar kod zbog čega ga pripadnici TSA-e mogu uputiti na brzi ukrcaj.

Nebeski Wi-Fi

Zračne kompanije sve više razmišljaju o mogućnostima ulaganja u satelitske odašiljače za Wi-Fi kako bi se "premostile" rupe u odašiljanju signala, a pristup internetu unutar zrakoplova bio bi moguć svuda u svijetu.

Uređaji za snalažljive putnike

1. FlightTrack Pro

Aplikacija dostupna za iPhone, iPad i Android omogućuje korisniku detaljan opis i praćenje zrakoplovne linije kojom putuje i automatski šalje obavijesti o svim eventualnim promjenama rasporeda.

2. TP-Link WR700N – džepni bežični ruter

Čekanje dobrog internetskog signala mnogima može zadati glavobolje pa tako oni najsnalažljiviji uvijek sa sobom nose džepni bežični ruter koji jednostavno uključe u najbližu mrežnu utičnicu i bez ikakvih problema uživaju u internetskim bespućima tijekom putovanja.

3. PowerBag

Torba preko koje se mogu napuniti i do četiri uređaja savršena je za putnike koji se tijekom putovanja ne žele zamarati isključenim uređajima. Torbu koja može služiti kao ručna prtljaga u zrakoplovu jednostavno treba napuniti prije leta i kada vam baterija na omiljenom uređaju počne otkazivati, jednostavno "upalite" torbu i priključite svoj uređaj.

4. iLuv Dream Traveler

Kako se ne bi zabrinjavali oko traženja utičnice i onda razmišljali koji od svojih uređaja ćete prvi "reanimirati" mnogi putnici bit će oduševljeni "prijenosnom utičnicom" s podrškom za USB-kablove i brzim punjačem za iPhone koji još uvijek nije na tržištu, ali čim se pojavi zasigurno će oduševiti mnoge snalažljive putnike.

5. Sony HMZ-T1

Kako po ne zna se koji put tijekom putovanja ne bi gledali isti film Sony je osmislio nosive 2D/3D slušalice-naočale koje se HDMI kablom mogu spojiti na PC ili Mac i priuštiti vam audio-vizualni ugođaj. Jedini nedostatak ovog uređaja jest to što mora biti uključen u struju pa si putnici moraju osigurati pouzdan izvor električne energije.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!