22. VELJAE 2012. 15:31h

Ako imate nekog tko vas voli, lakše ćete se nositi sa stresom

A couple sits on the National Mall in Washington as the they enjoy the area

Foto

Život
0

Tekst

Najbolje sredstvo za ublažavanje stresa koji ste nakupili za teškog dana na poslu jest podrška brižnog partnera kod kuće, kaže nova studija.

To možda i ne izgleda kao neko povijesno otkriće, no studija Državnog sveučilišta u Floridi prvi je uspjeli pokušaj da se izmjere učinci koje u kući i na poslu može stvoriti podrška suosjećajnog slušatelja. Autor studije Wayne Hochwarter izmjerio je da napeti zaposlenik ima 25 posto višu razinu koncentracije ako ima harmoničan život kod kuće. Takvi ljudi imaju 33 posto više šanse za pozitivan odnos s kolegama, kao i 20 posto višu razinu zadovoljstva poslom.

Prijašnja istraživanja povezivala su stres s posla s cijelim nizom mentalnih i fizičkih bolesti, među ostalim s depresijom i pretilošću. No ovo istraživanje pokazuje kako stres vodi u začarani krug. – Ako ste još uvijek ljutiti ili nezadovoljni zbog jučerašnjeg stresa, vaš će radni dan ići u samo jednom mogućem smjeru – prema dnu – objašnjava Hochwarter.
 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!