23. SIJEŔNJA 2011. 12:17h

6 namirnica koje ubrzavaju metabolizam i s kojima mršavite

Ananas

Foto

Život
0

Tekst

Ve─çina ljudi zna, da ako ┬×ele smr┬Üaviti, traba samnjiti unos hrane. Me─Ĺutim postoje namirnice koje,  ako ih se pravilno kombinira, ubrzavaju metabolizam i poma┬×u organizmu da sagorijeva vi┬Üe kalorije.

- ─îili papri─Źice broj jedan su kada ┬×elite pove─çati potro┬Ünju unesenih kalorija. Najbolji efekt daju kombinira li ih se sa povr─çem, sirovim, kuhanim na pari ili pe─Źenim bez masti, ili pak u kombinaciji s krtim mesom. Nije ih mudro kombinirati s ugljikohidratima.

- Brojne su studije dokazale da ananas tako─Ĺer djeluje kao ubrziva─Ź metabolizma, pa ne ─Źudi da na tr┬×i┬Ütu postoje razni pripravci na bazi ananasa koji bi trebali pomo─çi u gubljenju kilograma. Ipak, najbolje ga je jesti svje┬×eg ili piti kao prirodni sok.

- ─Éumbir mnogi zaobila┬×e zbog ljutkastog oskusa, me─Ĺutim, doadate li ga jelima, umjesto, primjerice za─Źina koji sadr┬×e razne konzervanse, osim ┬Üto ─çete jesti zdarvije pomo─çi ─çete organizmu da lak┬Üe probavi unesenu hranu.

- Limun je, zbog svoje blagotvorne kiseline, prona┬Üao svoj put do dnevne rutine mnogih zvijezda. A ┬×elite li pospje┬Üiti probavu, nutricionisti savjetuju, da ujutro, na ta┬Üte, popijete ─Źa┬Üu mlake vode u koju ste iscijedili polovicu limuna.

- Jogurt je veliki saveznik svih onih koji ┬×ele do vitke linije. Osim ┬Üto regulira crijevnu mikrofloru, jogurt poma┬×e u br┬×em mr┬Üavljenju. Najbolje je konzumirtai ga ─Źistog, ili uz dodatke vo─ça, ali be ┬Üe─çera, i to onaj od obranog mlijeka.

- Grickanje celera, ka┬×e Angelina Jolie, pomoglo joj je da se nakon poroda vrati u top formu. A da celer uistinu poma┬×e svjedo─Źi ─Źinjenica da "pr┬×i" kalorije. Naime, organizam na njegovu razgradnju mora potro┬Üiti vi┬Üe energije nego ┬Üto ta zelena biljka sadr┬×i.

 

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu ┬Őitum, pro─Źelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradona─Źelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveu─Źili┬Üna profesorica, ─Źlanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti boji┬Ünice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagreba─Źkog holdinga ─Źinila se kao idealna osoba za tu politi─Źku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pri─Źa o svom ┬×ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ─Źija je ─Źlanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge du┬×nosti.

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vi┬Üe od 6 milijuna puta!