20. OUJKA 2012. 15:20h

13 pogrešaka koje činimo prije spavanja, a koje narušavaju kvalitetu sna

Foto

Život
0

Tekst

Kvalitetan san osim što utječe na naše zdravlje, ostavlja posljedice i na našem izgledu. Mali broj ljudi spava osam sati na noć kao što to preporučaju stručnjaci. Portal Allure donosi 13 najčešćih pogrešaka koje činimo prije spavanja, a koje narušavaju kvalitetu našeg sna.

1.Gledanje tv-a prije spavanja ili surfanje Internetom
Iako prilikom gledanja tv-a ili pregledavanja novosti na Facebooku nismo previše mentalno angažirani, lažno svjetlo koje dopire do našeg mozga obmanjuje ga i ukazuje mu na to da još nije vrijeme za spavanje. Stručnjaci kao aktivnost prije spavanja najčešće preporučaju seks.

2.Gledanje na sat

Ukoliko ne možemo zaspati ili se probudimo tokom noći, najčešće pogledamo na sat da vidimo koliko nam je još vremena ostalo za spavanje. “Računanje vremena” povećava anksioznost i nervozu pa je budilicu najbolje staviti negdje izvan dosega. Osim što tokom noći nećete znati koliko je sati bez da ustanete iz kreveta, ova ideja je dobra i priliko buđenja jer nećete moći bezbrižno isključiti alarm i okrenuti se na drugu stranu.

3.Razgovaranje na mobitel
Još jedna loša navika prije spavanje jesu telefonski razgovori. Nedavna istraživanja pokazuju da ispitanici koji češće prakticiraju kasne noće razgovore teže postižu tvrdu fazu sna te ona kod njih slabije djeluje.

4.Spavanje u toploj prostoriji
Probudit ćete se mnogo odmorniji ako je temperatura u sobi niža jer ćete lakše postići fazu tvrdog sna.

5. Ostavljanje upaljenog svjetla

Svjetlo koje uzrokuje noćna lampica, laptop ili mobitel mogu poremetiti količinu melatonina u organizmu, hormona koji regulira ciklus sna. 

6.Kofein
Poznata je činjenica da ispijanje napitaka koji sadrže kofein, poput kave, Coca Cole i čaja, može prouzročiti nesanicu. Stručnjaci preporučaju da se ne piju pića koja sadrže kofein najmanje osam sati prije odlaska na spavanje.

7. Pušenje
Pušenje je još jedan od uzročnika lošeg spavanja. Istraživanja pokazuju da nepušači bolje spavaju i bude se odmorniji. Ukoliko pušite, najbolje bi bilo da zadnju cigaretu popušite najmanje četiri sata prije odlaska na spavanje.

8. Alkohol
Za dobar san potrebno je izbjegavati alkohol. Konzumiranje alkohola prije spavanja rezultirat će nemirnim snom i mnogobrojnim prevrtanjima po krevetu.

9. Pretijesna pidžama

Vjerovali ili ne, zbog pretijesne pidžame možete također loše spavati jer ona može smanjiti razinu melatonina i povisiti tjelesnu temperaturu. 

10. Spavanje na trbuhu ili na boku

Dermatolozi poručuju da uvlake na obrazima nastale zbog spavanja na trbuhu ili boku mogu postati trajnima. Da se izbjegne taj problem, najbolje je spavati na leđima.

11. Neskidanje šminke

Skidanje šminke oslobađa kožu nečistoća prikupljenih tokom dana i sprječava začepljenje pora. Ostavite vlažne maramice za skidanje šminke na noćnom ormariću da ne zaboravite na čišćenje lica.

12. Djelovanje anti-ageing proizvoda

Anti-ageing proizvodi koji sadrže glicerin ili retinol najbolje djeluju noću zbog blagog porasta tjelesne temperature i apsorpcije sastojaka.

13. Zaziranje od pranja zubiju prije spavanja

Velika većina se pribojava odlaska zubaru, no mnogi preskaču pranje i poliranje zubiju prije odlaska na spavanje. Posljedica togu mogu biti mnoge bakterije u usnoj šupljini, karijes i loš zadah.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!