16. LIPNJA 2013. 13:11h

ZRINJEVAC Predstavljanje 18 nacionalnih manjina Grada Zagreba

Foto

Zagreb
0

Tekst

U povodu Dana nacionalnih manjina Grada Zagreba, ispred Paviljona na Zrinjevcu predstavilo se danas 18 nacionalnih manjina narodnim pjesmama i plesovima folklornih društava te autohtonim jelima i pićima nacionalnih kuhinja.
Na toj kulturnoj manifestaciji, koja je izazvala zanimanje većeg broja građana, sudjeluje albanska, bošnjačka, crnogorska, češka, mađarska, makedonska, romska, slovenska, srpska, bugarska, njemačka, poljska, rusinska, ruska, slovačka, talijanska, ukrajinska i židovska nacionalna manjina.

"U programu za ovu godinu kao Koordionacija vijeća i predstavnika manjina Grada Zagreba zacrtali smo prezentaciju manjina Zagrepčanima kao smisao o otvorenosti naše manjine, prezentaciju kulturne djelatnosti svih manjinskih udruga u Zagrebu", rekao je na otvaranju predsjednik Koordionacije vijeća i predstavnika manjina Grada Zagreba Zoltan Balaž-Piri.

Dodao je kako je u sklopu tog programa koji je krenuo početkom godine prezentacijom jezične raznolikosti u Klubu književnika na Trgu bana Jelačića, i ova današnja prezentacija. Izrazio je i nadu da će u programu na Zrinjevcu uspjeti prezentirati barem dio onoga što nacionalne manjine i njihove udruge rade u Zagrebu.

U ime zagrebačkog gradonačelnika, okupljene je pozdravila voditeljica Službe za promicanje ljudskih prava, ravnopravnosti spolova, odnosa s nacionalnim manjinama i vjerskim zajednicama i razvoj civilnog društva Elizabeta Knorr.

Istaknula je kako je Grad Zagreb koji je zajedno s Koordinacijom organizirao događaj, "odavno prepoznao važnost nacionalnih manjina i zbog toga na sve moguće načine podupire očuvanje njihovog nacionalnog i kulturnog identiteta".

(Hina)

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!