16. LIPNJA 2013. 13:11h

ZRINJEVAC Predstavljanje 18 nacionalnih manjina Grada Zagreba

Foto

Zagreb
0

Tekst

U povodu Dana nacionalnih manjina Grada Zagreba, ispred Paviljona na Zrinjevcu predstavilo se danas 18 nacionalnih manjina narodnim pjesmama i plesovima folklornih društava te autohtonim jelima i pi─çima nacionalnih kuhinja.
Na toj kulturnoj manifestaciji, koja je izazvala zanimanje ve─çeg broja gra─Ĺana, sudjeluje albanska, bošnja─Źka, crnogorska, ─Źeška, ma─Ĺarska, makedonska, romska, slovenska, srpska, bugarska, njema─Źka, poljska, rusinska, ruska, slova─Źka, talijanska, ukrajinska i ┬×idovska nacionalna manjina.

"U programu za ovu godinu kao Koordionacija vije─ça i predstavnika manjina Grada Zagreba zacrtali smo prezentaciju manjina Zagrep─Źanima kao smisao o otvorenosti naše manjine, prezentaciju kulturne djelatnosti svih manjinskih udruga u Zagrebu", rekao je na otvaranju predsjednik Koordionacije vije─ça i predstavnika manjina Grada Zagreba Zoltan Bala┬×-Piri.

Dodao je kako je u sklopu tog programa koji je krenuo po─Źetkom godine prezentacijom jezi─Źne raznolikosti u Klubu knji┬×evnika na Trgu bana Jela─Źi─ça, i ova današnja prezentacija. Izrazio je i nadu da ─çe u programu na Zrinjevcu uspjeti prezentirati barem dio onoga što nacionalne manjine i njihove udruge rade u Zagrebu.

U ime zagreba─Źkog gradona─Źelnika, okupljene je pozdravila voditeljica Slu┬×be za promicanje ljudskih prava, ravnopravnosti spolova, odnosa s nacionalnim manjinama i vjerskim zajednicama i razvoj civilnog društva Elizabeta Knorr.

Istaknula je kako je Grad Zagreb koji je zajedno s Koordinacijom organizirao doga─Ĺaj, "odavno prepoznao va┬×nost nacionalnih manjina i zbog toga na sve mogu─çe na─Źine podupire o─Źuvanje njihovog nacionalnog i kulturnog identiteta".

(Hina)

 

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu ┬Őitum, pro─Źelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradona─Źelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveu─Źili┬Üna profesorica, ─Źlanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti boji┬Ünice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagreba─Źkog holdinga ─Źinila se kao idealna osoba za tu politi─Źku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pri─Źa o svom ┬×ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ─Źija je ─Źlanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge du┬×nosti.

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vi┬Üe od 6 milijuna puta!