2. TRAVNJA 2012. 09:10h

Želite zaviriti u podmornicu? Posjetite ovih dana Tehnički muzej...

Foto

Zagreb
0

Tekst

Tehnički muzej od utorka 3.travnja pa do subote, 7.travnja 2012., posjetiteljima nudi mogućnost da razgledaju podmornicu iz Drugog svjetskog rata, CB 20 – njenu “utrobu”, navigacijske uređaje, postrojenje, naoružanje, sistem funkcioniranja, s kojim ciljem je napravljena...Podmornica CB-20 (kod nas nazvana "Mališan“), proizvedena 1943. u Italiji, jedinstveni je preostali primjerak – kompletna, originalna , nedirnuta (od dvadesetak proizvedenih), restaurirana, spada u tzv. džepne podmornice. Posada se sastojala od tri člana i zapovjednika. Dužine 15 metara, težine 35,4 tone, s dubinom zarona do 55 metara.

U podmornicu posjetitelji ulaze na vlastitu odgovornost; u sat vremena zbog sigurnosnih razloga u nju može ući do 36 osoba jedna po jedna. Obavezno odjenuti hlače, jaknu i prikladne cipele sa gumenim đonom ili tenisice. Osobe ne smiju biti teže od 120 kilograma, s opsegom struka ne većim od 130 centimetara ili promjera 60 centimentara. 

 Cijena ulaznice je 15 kuna, a djeca bez obzira na godine plaćaju ulaz u podmornicu. Grupne posjete su isključene kao i rezervacije ulaznica.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!