PRESJEK GRADSKE SKUPŠTINE

31. SIJENJA 2007. 00:10h

Zastupnici većinom nisu rođeni Zagrepčani

Tekst

U Gradskoj skupštini Zagrepčana je manje od 50 posto, obrazovani su i raznih profila, od sportaša i umjetnika do doktora znanosti.

Tko su ljudi koje smo na izborima izabrali da nas predstavljaju u Gradskoj skupštini? To predstavničko tijelo ima 51. člana, njime predsjedava Tatjana Holjevac (SNL), a njeni zamjenici su: Berislav Radić (HSS), Dragutin Štiglić (HSU), Katarina Fuček (HDZ) i Miroslav Rožić (HSP). Malo smo zavirili u njihove biografije te biografije zastupnika, kako bismo otkrili zanimljivosti iz njihovih života i malo vam bolje pokazali tko to upravlja našim Zagrebom gradom...

Prosječno stari pola stoljeća

Pa eto, kao što i svaka biografija započinje i mi ćemo započeti s datumom rođenja. Prosječan zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini ima u prosjeku oko 50 i nešto godina. Najstariji u skupštini je Petar Kuzele (HSU) koji će uskoro proslaviti 80. rođendan, a najmlađa članica je Iva Prpić (SDP) koja će u drugom mjesecu imati punih 27 godina.

Sljedeće je naravno mjesto rođenja. Manje od polovice članova skupštine je rođenih Zagrepčana, točnije njih 23. Sljedeća regija po broju zastupnika je Dalmacija sa osam zastupnika, a u tu smo skupinu ubrojili: Miranda Mrsića (SDP) i Nevena Mimicu (SDP) iz Splita, Joška Morića (DC) i Daniru Bilić (HDZ) iz Šibenika, Ivicu Miočića Stošića (nezavisni) iz Zadra, Asju Bebić (HDZ) iz Metkovića, Josipa Keretu (HSLS) iz Knina te Stipu Tojčića (nezavisni) iz Kijeva.

U Srbiji se rodilo njih troje: Vesna Majher (SDP), Želimir Broz (HSU) i Ivana Mlinar (SDP), no zanimljivo je da nitko od njih nije uz grad, u životopise na službenim internet stranicama grada naveo i državu rođenja.

Njihove kolege iz Bosne i Hercegovine, kojih je petero u Skupštini: Stipo Ćorić (HSP), Pero Hrgović (HSP) i Pero Kovačević (HSP) tako su i napisali, a Jozo Radoš (HNS) i Ivan Šikić (SDP) to nisu naveli u životopisu. U Skupštini imamo i jednog Slovenca, Pavela Koblera (SNI) iz Maribora, a jedino Tomislav Babić (HDZ) nije uopće napisao, gdje je rođen. U njegovom životopisu na internet stranicama HDZ-a, također, ne piše gdje je rođen.

Visoko obrazovanje ili?

Većina zastupnika, uključujući predsjednicu i potpredsjednike, je visoko obrazovano. Njih 33 ima VSS, a mnogi imaju i poslijediplomske. Najviše su školovani: Jasmina Havranek (SDP), doktorica agronomskih znanosti, Pavel Kobler (SNI), doktor znanosti i Ivo Josipović (nestranački), doktor pravnih znanosti i akademski muzičar.

Višu stručnu spremu ima šest zastupnika, a devet ih ima završenu samo srednju školu. Četvero od njih su još uvijek studenti: Ivana Mlinar, Davor Bernardić i Jurica Meić  iz SDP-a te Margareta Mađarić iz HDZ-a.

Umirovljenici Dragutin Štiglić i Želimir Broz te poznati nogometaš Davor Šuker u svojim podacima nisu naveli završeno školovanje.

Od stranih jezika, u Skupštini se najviše govori engleski i njemački, a zatim slijede francuski, ruski i slovenski. Najviše zastupnika govori dva strana jezika, a apsolutna prvakinja poliglotizma je HNS-ova zastupnica Alenka Košiša Čičin-Šain, koja ih govori čak četiri i to: engleski, njemački, francuski i slovenski.

Što rade?

Zastupnici mahom uz brojne dužnosti u Gradskoj skupštini, imaju i funkcije u svojim političkim strankama, te članstva u raznim udrugama i organizacijama. 

Potpredsjednik Skupštine Miroslav Rožić, uz brojne obveze u Gradskoj skupštini, član je i Odbora za imenovanja Hrvatskog sabora, predsjednik Kluba zastupnika HSP-a, član Zajedničkog odbora Hrvatskog sabora i Parlamenta EU-e, član parlamentarnog izaslanstva u Vijeću zapadnoeuropske unije i uz sve to predsjednik je i Hrvatskog konjičkog poola.

Neki su uz zastupništvo u Gradu, zastupnici i u Hrvatskom saboru kao npr. Jelena Pavičić Vukičević iz SDP-a, Jozo Radoš iz HNS-a i Pero Kovačević iz HSP-a. Igor Rađenović radi i u Vladi RH, gdje obavlja funkciju predsjednika za unutarnji nadzor, ali je i član uprave Zagrebačkog holdinga.

Mirando Mrsić, docent na Medicinskom fakultetu, Ivo Josipović, na Pravnom fakultetu, Pavel Kobler, na Stomatološkom fakultetu, samo su neki od sveučilišnih profesora iz Gradske skupštine.

Neki rade i u gradskim poduzećima, kao npr. Tomislav Babić (HDZ), koji je voditelj Tržnica Zagreb d.o.o. te Stipo Ćorić (HSP) koji radi u Zagrebačkim cestama.

Izvrsne uspjehe izvan političkog života postigli su i Dario Čović (SNL), koji je menadžer u tvornici Ledo te Vesna Majher (SDP), direktorica "Paries interijera". 

Od sporta do politike

Danira Bilić imala je zanimljiv životni odabir karijera, od profesionalne sportašice - košarkašice, do saborske zastupnice, funkcije koju je obnašala od 2003. do 2005. godine, no i dalje je aktivna u sportskim društvima, barem na humanitarnom planu, pa je uz zastupnički posao i članstvo u HDZ-u i Članica komisije za skrb o ženama u športu pri Hrvatskom olimpijskom savezu i članica organizacijskog odbora športsko-humanitarne akcije "100 koševa za Hrvatsku".

Slikanjem do medicine

Antun Mateš (HSP), započeo je kao dizajner u Vjesniku, zatim je bio profesor slikarstva, grafike i dizajna i šef Grafičkog odjela na Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, imao je 50 samostalnih izložba i dobitnik je mnogih nagrada u slikarstvu, a danas kao umirovljenik uz zastupnički mandat u Gradu, član je Hrvatskog liječničkog zbora, Akademije medicinskih znanosti te predsjednik Društva za dentalnu implantologiju.

Još jedan primjer za kraj

Davor Šuker (HDZ) naš slavni strijelac nogometnog prvenstva, također je dobar primjer za raznolikost u afinitetima. Pa tako uz svoju Nogometnu akademiju, gradi i političku karijeru u Zagrebačkoj skupštini. 

 

 

 

 

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!