26. TRAVNJA 2011. 00:40h

Zagreb u ožujku posjetilo 40.000 turista

Foto

Zagreb
0

Tekst

Što možemo vidjeti u gradu a da se ne nalazi u centru? - upitale su Raquel i Maya, neobične turistkinje koje su ovih dana posjetile Zagreb.

– Sjednite na tramvaj u bilo kojem smjeru i... Vozite se! – glasio je purgerski odgovor.

Gradska se Turistička zajednica pred koji dan pohvalila s rastom broja stranih turista u gradu, kojih je ovoga ožujka u odnosu na lani bilo čak pet posto više. No, susret s Raquel i Mayom – koje su već nakon jednog gutljaja "Žuje" naučile kako se kaže "Živjeli!", a do kraja večeri i što je "šljiva" - pokazuje da ne putuju svi u hrvatsku metropolu potaknuti turističkom brošurom. Pa niti zbog proslave momačke večeri, što je trend među Englezima.

Dnevnik djevojčice

– Otkako sam pogledala jedan film imala sam želju otići na ovo putovanje – dala nam je za razmišljati 29-godišnja Portugalka njemačkoga prezimena, Raquel Schefer.

Objasnila je da je riječ o dugometražnom filmu "Ulysses' Gaze" cijenjenog grčkog autora Thea Angelopoulosa iz 1995. godine, u kojem je glavnu ulogu odigrao slavni Harvey Keitel. Scena iz razrušenog Sarajeva snimljena gotovo pa poetski, primjerice, proglašavana je najboljom. Zbog filma se na putovanje regijom "otisnula" i njezina kolegica iz Perua koja pak nosi japansko prezime, Maya Watanabe.

– Posjetit ćemo gradove iz filma, a krenule smo od Ljubljane. Nakon Zagreba nastavljamo za Sarajevo, Mostar, Prištinu, Beograd... Balkanska ruta – rekla je Maya, 28-godišnjakinja.

A na toj "balkanskoj ruti" događaje i prizore bilježe kamerom. No, ne amaterskom.

– Vodim vas sutra u Novi Zagreb, gdje je Orson Welles snimio par kadrova – najavio im je poznanik Marko, inače Zagrepčanin.

Obje su, naime, školovane umjetnice na području video i filmske umjetnosti. Doduše, Raquel koja se trenutačno nalazio na doktorskom studiju u Parizu, ne gleda televiziju.

– Prestala sam je gledati dok je trajao rat u bivšoj Jugoslaviji. Ne znam je li to dvoje povezano, ali pamtim taj trenutak – rekla je.

Iza želje za putovanjem koje je u njima potaknuo Angelopoulos, skriva se još razloga. Raquel se sjeća dnevničkog romana pisanog iz perspektive djevojčice iz Domovinskog rata, a pročitala ga je, kaže, kada je imala 15 ili 16 godina.

Poput Anne Frank

– Ne mogu se sjetiti imena... Ali, sjećam se da mi se nije svidjela knjiga, previše je podsjećala na "Dnevnik Anne Frank" i želim dolaskom ovdje razjasniti taj loš dojam – objašnjava.

Na dan kada su vlakom stigle iz Ljubljane u Zagreb pročitane su presude hrvatskim generalima u Haagu. Maya o tome ništa nije znala, no, slušala je domaćine pa na kraju utvrdila:

– Odrasla sam u ratu i nekako se nadam da ću, ako shvatim što se to dogodilo vama, shvatiti i što se dogodilo mojoj zemlji.

Nagrađeni u Kini, zemlji otkud je lani na put išlo 5,75 milijuna

Chinese Tourists Welcoming Award, naziv je posljednje nagrade koju je dobila Turistička zajednica grada Zagreba na sajmu u Pekingu. Riječ je konkretno o bronci za marketinšku ponudu koju je dodijelio tamošnji institut za istraživanje kineskog emitivnog turizma. Kina je nepresušno tržište, a zagrebački turistički znalci počeli su mu se prilagođavati pa tako metropola ima licenciranog vodiča na kineskom jeziku, a još ranije su snimljeni i filmovi s Kinezima koji žive u Zagrebu ili su ga posjetili..

Iz zagrebačke Turističke zajednice naglašavaju da je riječ o tržištu s kojeg je lani u inozemstvo putovalo 57,5 milijuna. A i riječ je o turistima koji u prosjeku troše 6000 američkih dolara na putovanje.

39. 945 posjetitelja tijekom proteklog ožujka došlo je u Zagreb, pokazuju podaci Turističke zajednice grada Zagreba

76. 354 noćenja ostvareno je u ožujku ove godine, što je prema lanjskim podacima iz istog mjeseca povećanje od četiri posto

26. 833 turista tijekom ožujka bili su gosti iz inozemstva, odnosno strani turisti koji su ostvarili 52.061 noćenje u tome razdoblju

4 % više noćenja zabilježeno je ovog ožujka nego lanjskog, a pri tome se povećanje odnosi na noćenja isključivo stranih posjetitelja

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!