26. TRAVNJA 2012. 23:09h

ZAGREB U KRIZI: Gradski prihodi bit će barem pola milijarde kuna manji!

Foto

Zagreb
0

Tekst

Blagajna grada Zagreba je u ozbiljnim problemima pa će gradonačelnik Milan Bandić morati u srpnju zatražiti rezanje gradskog proračuna za više od 500 milijuna kuna, doznajemo iz gradske uprave Zagreba.

Pročelnik za financije Slavko Kojić tvrdi da se proračun dosada punio čak 15 posto lošije od očekivanog te pet posto manje od prošlogodišnjeg.

Gradonačelnik će na Gradsku Skupštinu uputiti prijedlog rebalansa proračuna u kojem će tražiti da se proračun sa 6.72 milijarde kuna smanji na 6,2 milijarde kuna. Usporedbe radi, gradski proračun za 2008. godinu iznosio je 7.6 milijardi kuna.

Od tih brojki šokantnije je jedino objašnjenje zašto će doći do tako velikih rezanja. Minus je samo manjim dijelom rezultat gospodarske krize, a većim djelom je izravan rezultat političkog obračuna SDP-a s Milanom Bandićem.

- U prva tri mjeseca ove godine uprihodovali smo 100 milijuna kuna manje samo na ime komunalnog doprinosa. Skupština odbija sve urbanističke planove pa je gradnja u Zagrebu već neko vrijeme mrtva. Nema gradnje pa nema ni komunalnih doprinosa. A kako nema naznaka da će se ta situacija promijeniti, mi moramo računati da ćemo za toliko manje zarađivati i u narednim mjesecima - objasnili su nam iz ureda za financije.

Prema planu, Zagreb je u ovoj godini trebao zaraditi milijardu kuna na komunalnim doprinosima. Sada su ta očekivanja skoro pa prepolovljena. Međutim, ako nema gradnje to znači da nema i drugih poreza i davanja. Građevinske tvrtke, koje je ionako pomela kriza, teško da su mogle zadržati isti broj radnika ako u Zagrebu nisu mogle ništa graditi. Manje zaposlenih u Zagrebu automatski znači da će pasti i prihodi od poreza i prireza te drugih povezanih administrativnih taksi.

Zbog toga je gradonačelnik i zatražio da se za pet posto režu plaće svim gradskim službenicima, ali to će

Kako je padao proračun

 • 2007. - 7.38 milijarde kuna
 • 2008. - 7.62 milijarde kuna
 • 2009. - 7,369 milijarde kuna
 • 2010. - 6.68 milijarde kuna
 • 2011. - 6.85 milijarde kuna
pokriti tek četvrtinu ili u najboljem slučaju trećinu minusa.

Financijska propast Zagreba direktna je posljedica obračuna zagrebačkih SDP-ovaca sa svojim bivšim šefom. Oni su se početkom prošle godine dosjetili te, po Zagrepčane tragične, taktike.

Ideja zagrebačkih SDP-ovaca je bila da blokiraju svaki prijedlog gradonačelnika u kojem mogu pronaći i najsitniju grešku, propust ili nejasnoću. Bandić je morao u očima građana ispasti apsolutno nemoćan. Problem je što je gradonačelniku Zagreba u opisu posla da šalje na Skupštinu i urbanističke planove koje moraju naručiti i izraditi privatni investitori koji žele nešto veće u Zagrebu graditi. Ako netko želi od grada Zagreba kupiti ili prodati zemljište za gradnju i to mora u obliku prijedloga gradonačelnika pred Skupštinu.

A Skupština sa SDP-ovom većinom nebrojeno je više takvih prijedloga odbijala nego usvajala. U Skupštinu su počeli dolaziti i investitori, neki bijesni, a neki očajni. Ni njihove molbe i lobiranja nisu pomogli. Čak je i predsjednik zagrebačkog HNS-a Dragan Kovačević gotovo svaki mjesec sa skupštinske govornice svoje kukuriku partnere na državnoj razini molio da to ne čine - ali ništa nije pomoglo.

- Milan Bandić i gradska uprava nisu nikada bolje pripremali prijedloge koje nam šalju nego kao što to rade zadnje dvije godine. Da je Bandić tako radio i prvih deset godina, gdje bi Zagrebu danas bio kraj. Ali, danas oni dobro rade, a mi im sve odbijamo. To je ludost - barem je 10 puta ponavljao Kovačević ove rečenice za skupštinskom govornicom, ali do SDP-a nisu dopirale. Njihov je stav da je sve što rade mala cijena koju treba platiti ne bi li se Bandića srušilo s mjesta gradonačelnika.

 Ali, sve dosada nije se znalo kolika je "mala" ta cijena. Od srpnja će Zagrepčani barem to točno znati.

Točan iznos gradski ekonomisti tek moraju izračunati, no on neće biti manji od pet milijuna eura mjesečno.

SDP-ovci u svoju obranu mogu reći da su oni toliki iznos u proračun i zaradili. Toliko se negdje, naime, u zagrebački proračun slije od svih onih roditelja koji plaćaju 300 kuna mjesečno za vrtiće svoje djece, a po Bandićevom prijedlogu nisu trebali plaćati ništa. Podsjetimo, to su sve one zagrebačke obitelji koje zarađuju manje od 2000 kuna po članu. Te obitelji i građevinske tvrtke su dosada bile glavne žrtve rata SDP-a i Milana Bandića. Od ljeta će to biti svi Zagrepčani.

 

 • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

  Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

 • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
 • Ella Henderson: Hold on, we are going home
 • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!