15. LIPNJA 2013. 09:42h

ZAGREB PRIDE: Danas koračamo u ime svih obitelji

Foto

Zagreb
0

Tekst

Organizatori Zagreb Pridea jutros su poručili kako današnjom povorkom ponosa LGBT osoba žele pokazati da koračaju u ime svih obitelji, odupirući se svakoj podjeli i diskriminaciji, poniženju i napadu.
"Zadnjih smo tjedana ponavljali da je ovo zemlja za sve nas. Danas u povorci ponosa želimo to i pokazati tako što ćemo svi zajedno – lezbijke, gejevi, transrodne, interseksualne, biseksualne i queer osobe, rame uz rame, s našim strejt roditeljima, bakama i djedovima, prijateljima i prijateljicama – koračati u ime svih obitelji", ističu u priopćenju.

Navode kako se povorkom pod geslom "Ovo je zemlja za sve nas" žele oduprijeti svakoj podjeli i diskriminaciji, poniženju i napadu, te pokazati da Zagreb Pride ne ide ni protiv koga, "čak ni protiv onih koji nas preziru i mrze i koji bi nas htjeli svesti na građane drugog reda".

"Ovo je zemlja za sve nas i ova povorka jest za sve nas - koji smo gej ili strejt, lezbijke ili samci, samohrani roditelji ili bračni parovi koji idu na umjetnu oplodnju, za muškarce s vaginom, za žene koje se žele pravedno i jednostavno razvesti, za one koji pišu ćirilicom i za one koji se služe latinicom, za tradicionalne obitelji i za one koji to ne žele biti. Zagreb Pride nikada nikoga ne isključuje i neće, jer smo, naprosto, jedni drugima ljudi", poručuju iz Zagreb Pridea.

Vladi poručuju kako ne pristaju ni na što ispod priznavanja punog ljudskog i obiteljskog dostojanstva LGBT osoba, slobode i zaštite njihovih obitelji i djece. Ističu kako su se oduvijek borili i nastavit će se boriti, ako bude trebalo i idućih deset godina, za punu bračnu i obiteljsku jednakost svih lezbijskih i gej parova.

"Poručujemo vam još jednom: mi već jesmo obitelji, djecu već imamo i imat ćemo je, bez obzira kako nas nazivali ili htjeli prihvatiti tu životnu istinu ili ne", navode u priopćenju.

Cijeloj javnosti poručuju kako u svojim zahtjevima ne smiju odustati i dopustiti da mržnja postane obiteljska vrijednost. "Povijest će pamtiti hrabre borce i borkinje za pravdu, a posramit će one koji se sada protiv pravde bore. Stidjet će ih se njihova djeca, njihovi unuci i svi koji ih poznaju, jer oni koji tuđe obitelji razaraju, nemaju budućnosti", naglašavaju u Zagreb Prideu.

Početak njihova okupljanja najavljen je danas u 14 sati na Trgu žrtava fašizma, a između 15 i 16 sati povorka će se kretati gradskim središtem: ulicom Račkoga–Trg hrvatskih velikana–Jurišićeva–Trg bana Jelačića–Ilica–Gundulićeva–Varšavska–Ulica Petra Preradovića–Teslina–Trg Nikole Šubića Zrinskog (park Zrinjevac).

Predviđena su kraća zaustavljanja na ruti povorke i obraćanje građanima s porukama ovogodišnjeg Zagreb Pridea, a javni skup "Ovo je zemlja za sve nas" održat će se na Zrinjevcu, pod vođenjem glumice Nataše Janjić Lokas.

(Hina)

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!