20. KOLOVOZA 2015. 19:12h

Zagreb ostao bez 8 milijuna kuna jer se zakupnina ne može naplatiti

Foto

Zagreb
0

Tekst

Kako su mnogi tvrtke koje su bile u zakupu gradskih prostora prestale postojati, gradonačelnik Milan Bandić je donio odluku da se protiv tih dužnika prekinu sudski postupci i odustane od pokušaja naplate kako se Gradu ne bi stvarali dodatni troškovi. 

Time se Grad odriče preko 8 milijuna kuna svojih potraživanja, ali za mnoga od njih bi gradskom proračunu bilo isplativije da se i ranije tih potraživanja odrekao jer su plaćane odvjetničke usluge za utjerivanje dugova od tvrtki koje više uopće ne postoje, odnosno rješenjem Trgovačkog suda su brisane iz sudskog registra. 

Najviše će gradski proračun patiti zbog nestanka tvrtke Vajda d.o.o. jer su oni za poslovni prostor na Trgu bana Jelačića ostali Gradu dužni čak 950 tisuća kuna. Slijede ga Capri d.o.o sa 770 tisuća kuna duga,   Hrvatska autorska agencija sa 710 tisuća kuna duga, Librarira d.o.o sa 559 tisuća kuna, tvrtka R.P.A. d.o.o sa 384 tisuće kuna duga,  tvrtka Naprijed d.d sa 302 tisuće kuna duga.

Vilva d.o.o nikada neće gradu platiti 286 tisuća kuna duga, Vjesnik - Press d.o. je ostao dužan 237 tisuća kuna, Geoizmjera d.o.o 227 tisuća kuna, a poduzeće za projektiranje Instalacija ostlo je dužno 210 tisuća kuna duga. 

Sve te tvrtke su brisane iz sudskog registra prošle godine ili čak i ranije. No, zbog 200 tisuća kuna će gradski proračun ostati kraći i zbog greške svojih službenika ili odvjetnika koji su Grad zastupali. 

Naime, Emil Raić za poslovni prostor u Vlaškoj ulici neće nikada morati platiti svoj dug od 197 tisuća kuna jer je u postupku kojeg je Grad protiv njega pokrenuo istaknuo jedan valjani prigovor - Grad se kasno sjetio i došlo je do zastare. 

 

 

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!