14. LIPNJA 2013. 15:53h

Zagreb domaćin EP u mačevanju

Talijanka Valentina Vezzali natječe se protiv Katje Wachter iz Njemačke u polu finalu Europskog prvenstva u mačevanju koje se održava u Plovdivu

Foto

Zagreb
0

Tekst

Od 16. do 21. lipnja u zagrebačkoj Areni će se održati Europsko prvenstvo u mačevanju za seniore na kojem će u sve tri discipline (floret, mač i sablja) u muškoj i ženskoj konkurenciji nastupiti više od 400 mačevalaca iz 37 zemalja.

Tako će Hrvatska, nakon uspješno organiziranog svjetskog prvenstva za juniore i kadete u Poreču, po drugi put ove godine, u kojoj se slavi 100-ta obljetnica FIE (Svjetske mačevalačke federacije), biti domaćin jedne velike mačevalačke priredbe.

Naša reprezentacija, koju predvodi olimpijac iz Londona Bojan Jovanović, natjecat će se u floretu i maču u sastavu:

– floret muški: Bojan Jovanović, Ivan Komšić, Vedran Fiolić, Natko Petrišić i Vid Matišić;

- floret žene: Sandra Gašparlin i Marcela Bajčić;

- mač muški: Dino Šourek, Luka Gujinović, Ivan Lovrić i Luka Matić;

- mač žene: Tončica Topić i Roberta Ilijašev.

Izbornik hrvatske reprezentacije Sanjin Kovačić odlučio je da će ekipno za Hrvatsku nastupiti samo muški floretaši i mačisti, dok u disciplini sablja nećemo imati predstavnika.

Iako mačevanje u Hrvatskoj ima dugu i bogatu povijest, a i prvi Hrvat osvajač olimpijske medalje bio je 1900. godina na OI u Parizu mačevalac Milan Neralić, ipak je to danas malo poznat sport kod nas pa će EP, na kojem će nastupiti i nekoliko olimpijskih pobjednika, biti idealna prigoda da se uživo vidi jedan vrhunski mačevalački turnir.

Dan uoči početka Europskog prvenstva, u subotu, 15. lipnja, u hotelu Four points Panorama, održati će se i Izborni kongres Europske konfederacije kojem će uz predsjednika FIE Alishera Usmanova nazočiti i predstavnici 45 federacija europskih zemalja. Svečano otvorenje prvenstva bit će u nedjelju, 16. lipnja, u 17 sati.

(Hina)

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!