17. SRPNJA 2012. 13:29h

Zagreb dobiva novi sustav označavanja ulica i trgova

Foto

Zagreb
0

Tekst

Novi sustav označavanja ulica trgova i zgrada u Zagrebu predstavljen je danas u Gradskoj upravi, a riječ je o novom obiliku pločica za označavanje imena ulica, trgova i brojeva zgrada u Grdu i ovaj novi sustav bi prema riječima zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića trebao uvesti red u "nered koji vlada zadnjih 30 do 40 godina u označavanju gradskih ulica i trgova".

Gradonačelnik Bandić na današnjem predstavljanju novog sustava označavanja rekao je da će ovaj projekt zamjene pločica s imenima trgova i ulica trajati oko 4 do 5 godina te da će Zagreb na tom području biti uređen na europski način.

Naglasio je da će do kraja godine biti raspisan javni natječaj za izradbu pločica i obavljeni potrebni dogovori s Gradskim stambeno komunalnim gospodarstvom (GSKG) koje održava većinu zgrada u Zagrebu te ostalima nadležima za ovaj posao. Dodao je kako će novac za provedbu projekta biti predviđen u proračunu za iduću godinu, a odbio je i reći koliko će taj projekt stajati.

Projekt su novoga izgleda pločica, kojima će se obilježavati gradske ulice i trgovi te kućni brojevi predstavili su autori Nikla Đurek i Damir Bralić, koji su naglasili da im je inspiracija za dizajn bili u starim secesijskim potpisima arhitekata zgrada u središtu grada te da su tako stvorili novi oblik slova i pismo koje su prozvali "ilica".

Zadržana je tradicionalna plava boja Zagreba, a novina na novim pločicama je da će pored imena ulice biti i mala pločica ili natpis s informacijama o osobi čije ime ulica nosi. Naglasili su da će se za prostor Gornjega grada zadržati dosadašnji oblik pločica, koji potječe još iz Austro-Ugarske, samo će natpisi s informacijama o imenu ulice biti bijele boje. Novina je da će neka imena prometnica imati oblik sličan prometnoj signalizaciji te će postati i dio prometne signalizacije, istaknu li su Bralić i Đurek.

Nakon predstavljanja novoga sustava označavanja gradskih ulica i trgova te kućnih brojeva da će se prvo početi mijenjati pločice u središtu grada i na važnijim prometnicama u gradu te kasnije u drugim dijelovima. To će, naglasio je Bandić, trajati oko 4 do 5 godina i tada će Zagreb biti na razini uređene metropole, zemlje članice Eurospke unije. (Hina)


 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!