LOKACIJA: SOPNICA-JELKOVEC

6. STUDENOG 2008. 15:16h

Zagreb će u javni najam ponuditi 600 stanova

Foto

Zagreb
0

Tekst

Grad Zagreb prvi u Hrvatskoj ostvaruje program javnih najamnih stanova. To nisu socijalni stanovi, za njih treba plaćati najamninu.

Zagrebački Gradski ured za imovinsko pravne poslove i imovinu grada objavio je Poziv na javnu raspravu o prijedlogu kriterija za dodjelu javno najamnih stanova koja počinje od 7. studenoga, doznaje se na službenim internetskim stranicama Grada Zagreba.

Grad Zagreb prvi u Hrvatskoj ostvaruje program javnih najamnih stanova, ističe se na gradskim internet stranicama te naglašava da to nisu socijalni stanovi te da zainteresirana obitelj mora imati pouzdane izvore prihoda iz kojih će plaćati najamninu.

U najam se planira ponuditi 600 stanova na lokaciji Sopnica-Jelkovec, a stanovi su namijenjeni mlađim obiteljima s djecom

Bruno Pavuša-.--.-
Photo Bruno Pavuša  
Javni najamni stanovi dio su programa stambene politike Grada, a ostvaruju se u okviru zagrebačkog modela stanogradnje na lokaciji Sopnica - Jelkovec u Sesvetama.

Na prvom natječaju planira se u najam ponuditi oko 600 stanova te je to prvi projekt gradnje ovakvih stanova u Hrvatskoj, inače dobro poznat u razvijenim zemljama.

Javni najamni stanovi namijenjeni su mlađim obiteljima s djecom, do 35 godina starosti, koji su podstanari ili stanuju u neodgovarajućim stanovima kao što je stanovanje kod roditelja, rodbine, zaštićenim najmoprimcima u lošim stambenim uvjetima i slično.

Na internetskim stranicama objavljeni su, uvjeti najma i najamnine kao i od Grada predloženi kriteriji za najam ovakvih stanova te procedura javnog natječaja u kojoj Grad raspisuje javni natječaj za dodjelu u najam određenog broja javno najamnih stanova s relevantnim podacima (adresa, kat, površina, sobnost, visina najamnine).

Na temelju priložene dokumentacije koju prilažu građani kad se javljaju na natječaj određuje se lista prvenstva

Građani koji se javljaju na natječaj, prilažu traženu dokumentaciju temeljem koje se određuje lista

-.--.-Obitelj
Obitelj
prvenstva. Dodjela stanova u najam provodi se načelom da svaka obitelj podnošenjem dokumentacije iskazuje interes za najam konkretnog, odgovarajućeg stana za najam, imajući u vidu broj članova kućanstva.

Stanovi su namijenjeni mlađim obiteljima koji imaju nepovoljan stambeni status, a nisu u mogućnosti adekvatno riješiti svoje stambeno pitanje na tržištu zbog ograničene kupovne moći ili kreditne sposobnosti i drugo, te ne mogu biti kandidati za socijalne stanove.

Grad s najmoprimcem sklapa ugovor na pet godina

Grad daje prijedlog da temeljem javnog natječaja, a prema kriterijima za dodjelu u najam, s najmoprimcem se sklapa ugovor na pet godina koji se može produžiti, te najmoprimac ima pravo prvenstva produljenja najamnog odnosa. Veličina stana koji se daje u najam određena je brojem članova obitelji. Visina slobodno ugovorene najamnine određuje se u odnosu na srazmjernu vrijednost stana u koju nije uračunata cijena zemljišta i infrastrukture. Visina najamnine srazmjerno pokriva troškove otplate kredita koje je Grad uzeo za gradnju tog stana te održavanja stana. Jamstvo redovitog plaćanje najamnine treba osigurati putem administrativne zabrane na plaću najmoprimca te polaganjem jamčevine u iznosu dvije mjesečne najamnine, stoji u prijedlozima.

Zainteresirani više informacija mogu naći na web adresi www.zagreb.hr

Prijedlozi se u pisanom obliku mogu dostaviti Uredu za imovinsko-pravne poslove i imovinu Grada, poštom ili osobno u Gradsko poglavarstvo te elektroničkom poštom.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!