21. OUJKA 2012. 10:18h

Vodstvo Robnih terminala: Zalutali smo u Holding, želimo se izdvojiti

Foto

Zagreb
0

Tekst

Robni terminali, Holdingova podružnica koja godišnje ima dobit od 20-ak milijuna kuna i koja je u posljednjih 12 godina u gradnju gradskih vrtića i škola, kao i objekata u sustavu podružnice, uložila, kako tvrde, milijardu kuna, želi se izdvojiti iz sustava Holdinga i izaći na tržište.

Poslovna politika

Zašto se žele osamostaliti, koje su poslovne ambicije podružnice i koji je plan razvoja, razgovarali smo s voditeljicom podružnice Tadom Cigić.

– Zalutali smo u Holding. Mi smo na tržištu, služimo gospodarstvu. S bilancama koje imamo bez problema bismo mogli opstati na tržištu – kazala je Tada Cigić, koja je svoje prvo radno iskustvo u podružnici stekla 1975.

Podružnica na Jankomiru ima 84 tisuće metara četvornih, a na Žitnjaku 96 tisuća kvadrata. Kapaciteti obiju poslovnih jedinica potpuno su iskorišteni. Zajedno s poslovnim partnerima ove godine ulažu 40 milijuna kuna u gradnju dvaju novih objekata, koja su već iznajmili.

– Naša je politika da prvo ugovaramo s korisnicima i potpišemo ugovore o najmu koji plate unaprijed, a tek onda gradimo. Velike smo investicije imali i od 2006. do 2010. kada su na nas bili preneseni ugovori o pravu na građenje za Grad. Naime, u tom smo periodu sagradili 16 škola i vrtića ukupne vrijednosti oko 100 milijuna eura. Bili smo financijeri gradskih projekata, a zauzvrat je Grad otplaćivao naše kredite. A od 2000. do danas izgradili smo i 16 objekata na Jankomiru i Žitnjaku, u što je uloženo 300-tinjak milijuna kuna – nastavlja Cigić.

Struju HEP-u

Uskoro bi trebalo započeti i postavljanje solarnih ploča na krovove – na 150 tisuća kvadrata. Godišnje na energiju potroše oko 6 milijuna kuna. Investiciju bi amortizirali u šest godina u idućih 20-ak, koliko je vijek trajanja solarnih ćelija, pokrili bi svoje izdatke, a prodajom struje HEP-u i zaradili.

Ipak, Tada Cigić je svjesna da će biti i bolnih rezova. Od 365 zaposlenih njih 60-ak je višak jer potrebe za fizičkom radnom snagom ima sve manje. Međutim, obećava kako nikoga neće tjerati na ulicu te da će se svima koji žele ponuditi otpremnine.

Cilj je da željeznički kolosjek na Jankomiru kojega trenutačno ne koristimo privedemo svrsi i počnemo zaprimanjem kontejnerskih pošiljki - kaže je Tada Cigić, voditeljica Holdingove podružnice Robni terminali. Naime, željezničkim putem transport robe je najjeftiniji, a ponudom istovara i utovara kontejnera stiže i nova zarada, smatra Cigić.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!