5. STUDENOG 2012. 13:49h

Uspješan novinski fotograf Elvir Tabaković odlučio se zarediti

Foto

Zagreb
0

Tekst

Blagdan Svih svetih za uspješnog fotografa Elvira Tabakovića bio je jedan uistinu poseban dan, jer je upravo tada odlučio krenuti prema augustinskom samostanu sv. Mihovil u bavarskom gradiću Paring, kako bi jednog dana postao svećenik, prenosi Pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije.

Nakon što je fotografirao za Associated Press, Agence France Presse (AFP), Jutarnji list, 24sata, Globus, Gloriju, Story, te u konačnici Auto klub, te u tri godine proputovao 250 tisuća kilometara oko svijeta, Elvir Tabaković je kako sam kaže pronašao vjeru i Boga, te samim time pravi i istiniti put.

- Nakon bezbroj pitanja i mnogo lutanja u čežnji da nađem istinu, Duh Sveti me „slučajno“ odveo pravim ljudima te kasnije na pravo mjesto – u crkvu. Najveću ulogu oko mog obraćenja odigrao je jedan divni Božji čovjek Mijo B. Sada znam da Bogu ništa nije slučajno. Kroz nekoliko svjedočanstava koje sam osobno doživio u 2011. godini, dobio sam milost da povjerujem. Nakon mnogo sumnjanja i bježanja, i ja sam poput apostola Tome i Petra, shvatio da nemam kamo ići, jer jedino Isus ima riječi života vječnoga (Iv 6, 68). - kazao je za Pastoral mladih Elvir.

Kao fotograf za Auto klub Elvir je bio plaćen da putuje po svijetu na najveće svjetske sajmove automobila, ili da s redakcijskom ekipom testira nove modele. Kako sam kaže testirao je najbrže, najskuplje i najnovije automobile. Proputovao je Europu Vespom, surfao je i valove u Africi, "no ništa ga nije činilo trajno sretnim."

- Neprestano sam tražio nešto više. Čeznuo sam za ispunjenjem sve dok ga nisam pronašao u Bogu, jer samo je u Bogu mir. Zaista se mogu prepoznati u rečenici sv. Augustina: „Nemirno je srce naše dok se ne smiri u Tebi.“ - kazao je novopečeni vjernik.

Naime do prije nekoliko godina Elvir se nije smatrao vjernikom, te se želio baviti samo "konkretnim stvarima". Svojom odlukom da se zaredi iznenadio je mnoge, i dok mu je obitelj bila podrška, bilo je i onih poznanika koji su ga zvali na telefon i pokušali odgovoriti.

- Nakon što bi im strpljivo, uz pomoć Duha Svetoga, sve obrazložio odustali su od svakog daljnjeg pokušaja nagovaranja. Pamtit ću i komentar jednog kolege koji je rekao: „Nije baš da inače fotografi postaju svećenici“. Nakon što sam mu odgovorio kako je sveti Petar bio jedan obični ribar, samo je zašutio i zaplakao. - poručio je Elvir Tabaković.

 

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!