5. RUJNA 2013. 17:21h

U Zagrebu i okolici uskoro letci o zaštiti od ionizirajućeg zračenja

Foto

Zagreb
0

Tekst

Pola milijuna edukativnih letaka o tome kako se zaštititi od utjecaja ionizirajućeg zračenja bit će dostavljeno građanima Zagreba i Zagrebačke županije u poštanske sandučiće od 16. do 19. rujna.

Pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić je na današnjoj konferenciji za novinare izvijestio da se u letku nalaze praktični savjeti za građane što raditi kako bi zaštitili sebe i svoje obitelji u slučaju radiološkog izvanrednog događaja te moguće hitne i dugoročne mjere zaštite.

"Iako u Hrvatskoj nema nuklearnih elektrana, NE Krško u Sloveniji nalazi se svega 10,5 kilometara od državne granice. Zapadni dio Zagreba je na svega 26 kilometara od Krškog, a većina grada u zoni potencijalne ugroženosti koja se proteže od 25 do 50 kilometara", naveo je Kalinić. Dodao je kako nigdje u svijetu ne postoji slučaj da je 'nuklearka' smještena tako blizu milijunskog grada.

Kalinić je pritom naglasio kako je vrlo mala vjerojatnost da će se dogoditi nesreća opasna za stanovništvo, s obzirom na broj i pouzdanost sigurnosnih sustava u NE Krško. "Međutim, moguće izravne i neizravne posljedice takve nesreće, osobito u okolnim područjima, zahtijevaju stalno poboljšanje pripremljenosti snaga zaštite i spašavanja", dodao je.

Iz Ureda za upravljanje u hitnim situacijama poručuju da ne žele ni na koji način uznemiriti stanovništvo već eudcirati građane što im je činiti kako bi se zaštitili od radiološkog utjecaja ionizirajućeg zračenja.

Na pitanje novinara o mogućim skloništima za građane u slučaju nuklearne nesreće, Kalinić je odgovorio da se u ovom slučaju radi o evakuaciji stanovništva i udaljavanju od Zagreba prema istoku.

"Ovaj projekt ide ka tome da ljudi napuste Zagreb", rekao je i dodao da je pitanje vlasništva i nadležnosti nad skloništima još uvijek neriješeno. Kazao je i da je Ured krenuo s projektom obnavljanja skloništa u dječjim vrtićima i osnovnim školama te predložio doradu javnih garaža dodatnom ventilacijom, sanitarnim čvorovima i slično.

Letak "Zaštita od utjecaja ionizirajućeg zračenja" je izrađen u suradnji s Državnom upravom za zaštitu i spašavanje (DUZS) i Državnim zavodom za radiološku i nuklearnu sigurnost. Jedna je to od aktivnosti u projektu priprema evakuacije u slučaju nuklearne nesreće u kojem Hrvatska sudjeluje zajedno sa Slovenijom i Rumunjskom te uz podršku 520 tisuća eura iz EU fondova.

Davor Spevec, načelnik Državnog informacijskog komunikacijskog sustava zaštite i spašavanja DUZS-a, naveo je da su kroz taj projekt razrađene i propisane procedure razmjene informacija između Hrvatske i Slovenije te provježbani i propisani načini evakuacije i zbrinjavanja stanovništva.

"Propisan je postupak uzbunjivanja i na području Zagreba i Zagrebačke županije gdje postoje 82 sirene kojima bismo mogli oglasiti uzbunu te dati upute građanima kroz medije što im je činiti", rekao je Spevec.

Zrinko Rebrina, pomoćnik pročelnika i voditelj projekta pripreme evakuacije u slučaju nuklearne nesreće najavio je da Ured priprema radionicu 16. rujna kad će biti predstavljena studija optimizacije prometa u slučaju potrebe evakuacije stanovništva, a potom će 21. rujna biti zajednička vježba u Krškom te 12. listopada vježba s operativnim snagama u Zagrebu.

 

(Hina) 

 

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!