NEBU POD OBLAKE

15. LIPNJA 2008. 21:47h

U Zagrebu 10 novih nebodera, 2 viša od 46 katova

Foto

Zagreb
0

Tekst

Iako se o gradnji savskog Manhattana priča već dvije godine, od grada još nitko nije zatražio dozvolu za gradnju tornjeva, ističe Jelavić.

Iako je Grad donošenjem Generalnog urbanističkog plana iz 2003. godine pokušao ograničiti gradnju izmjenama u GUP-u koje su donijete 17. listopada prošle godine, tome je ipak došao kraj. Naime, prekinuta je zabrana gradnje nebodera iznad devet katova koja je trajala punih 20 godina.

A zemljišta u vlasništvu Zagrebačkog holdinga i Grada veća od jednog hektara dobila su oznaku "gradski projekt" čime su se stvorili uvjeti za povećanje izgrađenosti čestica. Tadašnji pročelnik za strategijsko planiranje Ivica Fanjek je 6. rujna izjavio kako se Zagreb mora vinuti u visine.

Savska zagrebački Manhattan

U svibnju ove godine je raspisan urbanističko-arhitektonski natječaj za gradnju nebodera u Savskoj od čak 40 katova, te još osam nebodera čime će se udovoljiti težnjama vlastodržaca Grada da se Zagreb vine u visine.

Slici Zagreba kao iz SF filmova doprinijet će toranj od 160 metara, čak 50 metara viši od dosadašnjih najvećih nebodera Zagrepčanke i Eurotowera.

Tako će se Savska ulica, u kojoj se još može naći i kućica s pumpom, pretvoriti u elitni dio grada ili kako su ga već mnogi prozvali - zagrebački Manhattan.

Glavni stratezi kažu da će posebnu pažnju privlačiti dva nebodera na križanju Savske i Prisavlja koji će biti svojevrsna vrata u grad. Oni će biti tzv. zgrada-most iznad prometne Savske.

Investitor najvećeg nebodera u Savskoj je Ivan Čalić, vlasnik tvrtke Pro-grad centar, koji je i vlasnik Autoservisa Savska.

Neboderi od 160 metara i u Remetincu

-.--.-

No, niti Novi Zagreb nije lišen elitnih zgrada koje dotiču oblake. Između Jadranske avenije i Save prošle godine se najavljivao i poslovni toranj od 46 katova te stambeni neboderi od 25 katova koji će se smjestiti između Jadranskog rotora i trgovačkih centara Billa i Magma.

Na urbanističko-arhitektonskom natječaju za uređenje prostora od Jadranskog mosta do buduće sveučilišne bolnice u Blatu je pobijedio zajednički rad dvaju arhitektonskih studija Urbane tehnike i Crtkano.

Zagreb kao Varšava 

Sudeći prema urbanističkoj prošlosti i novoj modi koja je zadesila urbanizam, Zagreb podsjeća na Varšavu. Naime, prvi neboder je sagrađen početkom 20. stoljeća, a nakon toga se 20 godina nije izgradio niti jedan. No, sedamdesetih godina Varšava doživljava boom nebodera. Prvi od njih je imao 42 kata, a i dan danas je to najviša zgrada u zemlji. No, iako su raspisani natječaji te nagrađeni arhitekti, u prometnoj Savskoj ljudi još žive u ruševnim kućama, a zelene pumpe podsjećaju na neko drugo doba.

Iako se o gradnji savskog Manhattana priča već dvije godine, od grada još nitko nije zatražio dozvolu za gradnju tornjeva, ističe pročelnik Gradskog ureda za prostorno uređenje Davor Jelavić.

- Nitko još nije zatražio niti jednu dozvolu za gradnju tornjeva na Savskoj niti u gradu – rekao nam je Jelavić.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!