Kolumnist: Vesna Gubo KOLUMNIST Vesna Gubo
Inokosni organNajnoviji lanci

21. KOLOVOZA 2013. 15:10h

U sezoni kiselih krastavaca Bandić glavna tema medija

Foto

Zagreb
0

Tekst

Sezona kiselih krastavaca, metaforički izraz kojim se popularno opisuje uređivačka politika informativnih medija tokom ljeta, i ove je godine opravdala svoj naziv. Dok vrućina isparava iz užarenog asfalta gradskih prometnica, a političari odmaraju u svojim u vilama na lijepom plavom Jadranu, vijesti o broju turističkih noćenja i višku u blagajnama mondenih ugostiteljskih objekata koji su pali pred Linićevom fiskalizacijom pune naslovnice dnevnih novina. Jutro po jutro, pa možda za koji dan nećete piti jutarnju kavu u omiljenom kafiću zbog 70 kuna previše koje su misteriozno stigle do kase ili partijati u najpopularnijem klubu jer je zatvoren upravo onaj tjedan kad ste vi odlučili otići na godišnji odmor.

Razdoblje je to u kojem političkih skandala, sukoba i lažnih obećanja nema za vidjeti ni čuti, tek pokoja fotografija nekog ministra ili gradonačelnika kako jahtom uplovljava u marinu ili večera u ribljem restoranu. Gospodarska, socijalna, a sve više i moralna kriza, koja je zahvatila našu europsku Hrvatsku i povukla je duboko prema dnu, dovela je toga da nas više ni slavne zvijezde s A liste ne posjećuju kao nekad. Ostali smo tako zakinuti za provokativne fotografije zgodnih pjevačica dok se sunčaju u toplesu i hvalospjeve holivudskih celebova na račun Lijepe naše.

U Zagrebu sasvim drugačija priča. Za razliku od većine dužnosnika koji su izašli iz odijela, kravata i službenih automobila te se zaputili na (ne)zasluženi odmor,  zagrebački gradonačelnik Milan Bandić  ljeto je proveo radno. Jurio je tako neumorni zagrebački batman s jednog gradilišta na drugo kao da sutra ne postoji. Ni upozorenja liječnika da se klonimo vrućina i potencijalnih opasnosti po zdravlje nisu ga sprječili da obiđe svaki kutak grada i županije. Dok su se njegovi kolege kupali u moru, on se, kako sam kaže, kupao u znoju, a od toliko obaveza nije stigao otići ni do obiteljske vikendice.

'Bandić u obilasku gradilišta na Radničkoj cesti', 'Bandić postavlja kamen temeljac za dječji vrtić na Kajzerici', 'Bandić ispraća djecu branitelja na ljetovanje u Novi Vinodolski', 'Bandić o dodjeli besplatnih udžbenika'...ono što se nekad govorilo za Jadranku Kosor, sada se može reći za zagrebačkog gradonačelnika. Bandić iskače iz svake paštete, viri iz svakog ugla, gleda nas s naslovnica svakog  portala i programa lokalne televizije.

Kronični nedostatak vijesti, uobičajeni Bandićev jutarnji jogging uz vjernog ljubimca Rudija učinio je spektaklom vrijednim duplerice. U vrijeme kad nitko ne radi, kada svi odmaraju prava je vijest vidjeti gradonačelnika kako jurca Zagrebom, dok ga u stopu prate novinari željni neke sočne izjave, anegdote ili najave novog megalomanskog projekta. Sve što kaže ili napravi mediji će prenijeti, a zna to i sam Bandić koji je vješto iskoristio zatišje u gradu za samopromociju.

Novi stari gradonačelnik godinama gradi imidž brižnog čovjeka iz naroda, punog razumijevanja za probleme običnog građanina, spreman naći vremena za svako događanje, od svečanih primanja s veleposlanicima do studentskih fešti i gradskih sajmova. Ljeto je prilika za pokazati da se ispunjavaju predizborna obećanja, a Bandić to baš sada i čini.

Je li riječ o pomno isceniranoj predstavi ili stvarnom zanimanju za situaciju u gradu prosudite sami, ali jedno je sigurno, kod građana je skupio nove poene. Biti jedini političar koji ljeto provodi na kontinentu umjesto da karta belu u hladovini bora, razlog je za pobrati simpatije Zagrepčana koji praznih džepova gube dane u užarenoj metropoli. Jad voli društvo ( engl.Misery loves company), a građani su ga našli u svom omiljenom gradonačelniku.

No ljeto je na zalasku, kiše nas sve sve češće iznenade, a posao i svakodneve brige uskoro će ponovo okupirati naše živote. Političari će se vratiti, vratit će se svađe i afere u Sabor, Skupštinu,Vladu... svatko će se boriti za svojih pet minuta slave. Ljeto je bilo Bandićevo, no jesen nosi nove borbe i pobjede i nadajmo se ponešto zanimljivije medijske sadržaje.

 

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!