6. RUJNA 2013. 11:47h

U okolici Zagreba ponovno umjereni potres

potres

Foto

Zagreb
0

Tekst

Seizmološka služba Republike Hrvatske zabilježila je jutros u 9,18 sati još jedan potres umjerene jačine u širem području Zagreba, s epicentrom kod Donje Bistre.

Magnituda potresa iznosila je 2.1 prema Richteru, a intenzitet u epicentru bio je III–IV stupnja Mercalli-Cancani-Siebergove (MCS) ljestvice.

Potresu su prethodila dva slabija potresa, prvi magnitude 1.3 prema Richteru u 4,01 sata te drugi magnitude 0.8 prema Richtreru, u 8,41 sati.

Današnji je potres šesti umjereni potres zabilježen u posljednjih deset dana na širem zagrebačkom području. Prvi je bio u ponedjeljak, 26. kolovoza, 39 minuta iza ponoći, s epicentrom u okolici Jablanovca i magnitudom 2.7 prema Richteru te intenzitetom u epicentru od IV. stupnja MCS ljestvice.

Drugi je bio u utorak, 27. kolovoza u 17,06 sati, također s epicentrom u okolici Jablanovca i magnitudom 2.3 prema Richteru te intenzitetom u epicentru od III. stupnja MCS ljestvice, dok je treći bio istoga dana u 19,16 sati s epicentrom kod Pušće, oko 20 kilometara sjeverozapadno od Zagreba. Magnituda potresa iznosila je 2.7 prema Richteru, a intenzitet u epicentru bio je III. do IV. stupnja MCS ljestvice.

Četvrti i peti umjereni potres seizmolozi su zabilježili u nedjelju, 29. kolovoza, a epicentar potresa, kao i danas, bio je kod Donje Bistre, oko 13 kilometara sjeverozapadno od Zagreba. Najprije u 2,28 sati, magnitude 1,8 prema Richteru, a intenziteta u epicentru II. stupnja MCS ljestvice, a potom u 17,24 sati kada je magnituda potresa iznosila 2.0 prema Richteru, a intenzitet u epicentru bio je III. stupnja MCS ljestvice.

 

(Hina)
 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!