15. LIPNJA 2012. 17:27h

U HGK održan seminar `Kako poslovati s Rusijom`

Foto

Zagreb
0

Tekst

Praktični aspekti izvoza hrvatskih tvrtki u Rusku Federaciju, uključujući carinske procedure, bili su glavne teme seminara „Kako poslovati s Rusijom“ koji je danas održan u Hrvatskoj gospodarskoj komori u sklopu rada Poslovnog vijeća za gospodarsku suradnju s Ruskom Federacijom pri HGK.

Rusija je važan gospodarski partner Hrvatskoj, kazala je Trnokop-Tanta istaknuvši kako je vanjskotrgovinska razmjena između dviju zemalja najvišu razinu dosegnula 2008. godine kad je ostvarena robna razmjena od 3,39 milijardi USD, pri čemu je zabilježen znatan deficit s hrvatske strane. Zbog krize robna je razmjena u 2011. godini smanjena na 1,955 milijardi USD, od čega je hrvatski izvoz u Rusiju iznosio 320 milijuna USD i u posljednje dvije godine raste, dok je ruski izvoz u Hrvatsku bio 1,6 milijardi USD te je posljednje tri godine u padu. 

Hrvatska je do kraja 2011. godine u Rusiju ukupno uložila 81,4 milijuna eura, te se Rusija nalazi na 12. mjestu hrvatskih ulaganja u inozemstvo. U isto su vrijeme ruska ulaganja u Hrvatsku iznosila 158,8 milijuna eura. Rusija se nalazi na 15. mjestu stranih ulaganja u RH te pokazuje veliko zanimanje za ulaganja u Hrvatsku, kazala je Trnokop- Tanta.

Politički su odnosi dviju zemalja dobri, humanitarno-kulturna suradnje je odlična, a međusobni gospodarski potencijali nisu do kraja iskorišteni, istaknuo je ruski veleposlanik u RH Robert Markaryan napomenuvši kako se bilježi veliko zanimanje hrvatskih tvrtki za suradnju s ruskim kompanijama te za sudjelovanje na ruskom tržištu. Izlazak na rusko tržište prilično je složen, a nastoji se unaprijediti i investicijska klima u
Rusiji jer je, kao i u Hrvatskoj, i za sudjelovanje na ruskome tržištu potrebno prevladati birokratske prepreke te elemente korupcije, kazao je veleposlanik Markaryan dodavši kako postoji i zanimanje ruskih tvrtki za sudjelovanje na hrvatskome tržištu.

Ivan Martić, GOST-R ekspert iz SGS Adriatica iz Rijeke, govorio je o certifikaciji pri uvozu u Rusiju i Carinsku uniju Rusije, Bjelorusije i Kazahstana. Martić je informirao sudionike o potrebnim certifikatima na ruskome tržištu kao što su veterinarski i fitosanitarni, požarni certifikat i certifikat o sukladnosti itd. 

Carinski propisi Rusije u svjetlu ulaska u WTO - praksa pri uvozu bilo je predavanje Evgenije Daniline, potpredsjednice Grupe Targo iz Moskve, koja se bavi konzaltingom u vanjskoj trgovini. Kako je istaknula, ulaskom Rusije u WTO ruska će roba biti dostupnija svjetskome tržištu, smanjit će se velik broj bilateralnih dvostranih ugovora, a također će kao posljedica toga doći i do povećanja konkurencije na ruskome tržištu. Carinske će stope biti snižene za proizvode iz područja prehrambene industrije, obuće i odjeće, plastike, čeličnih cijevi, hladnjaka, elektromotora, automobila te satova, istaknula je Danilina.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!