20. LIPNJA 2012. 18:46h

Turk izrazio žaljenje zbog eutaniziranih kućnih ljubimaca

Foto

Zagreb
0

Tekst

Pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo Emil Tuk izrazio je danas žaljenje za svim kućnim ljubimcima koje je zbog provođenja mjera suzbijanja bjesnoće veterinarska inspekcija proteklih dana eutanazirala u skloništima za nezbrinute životinje "Dumovec" i "Noina arka" te kod udomitelja.

Istaknuo je da sustav zaštite i zbrinjavanja životinja u Zagrebu ima zavidan ugled te da se "nakon tih nemilih događaja i nepravedne negativne stigmatizacije skloništa i nespretnih preuranjenih izjava o nestručnosti i protupropisnom radu od strane pojedinaca boje da će imati problema s vraćanjem ugleda i povjerenja sugrađana".

Tuk je zahvalio ministru poljoprivrede Tihomiru Jakovini koji je jučer posjetio Dumovec i pokazao, kako je rekao, visoku profesionalnost i dobronamjernost te se uvjerio u ozbiljnost rada sustava. Rekao je kako su zaključili da jedino kroz zajedničku suradnju i komunikaciju mogu dalje nastaviti s radom.

"Nije nam namjera opet ulaziti u kronologiju događaja ili bilo kakvu javnu polemiku, smatramo da nismo pogriješili u poštivanju propisa, struke i procedure iako to u ovakvoj vrsti i dinamici posla nije nemoguće, no nemoguće je da smo nemarni, neozbiljni i neprofesionalni", poručio je Tuk te izrazio uvjerenje da će sklonište, koje je u ovom trenutku zatvoreno, uskoro proraditi.

To je svima u interesu, istaknuo je, jer svaki izgubljeni dan znači jednu ili dvije izgubljene ili napuštene životinje više.

Davorka Maljković, ravnateljica Zoološkog vrta pod čijom je nadležnošću Dumovec, rekla je kako je skloništu nanesena velika šteta te da će imati problema s udomljavanjem. I ona ističe kako je najvažnije da sklonište što prije ponovno bude otvoreno.

Za sklonište u Dumovcu godišnje se izdvaja četiri milijuna kuna, a Maljković je istaknula da je u prva četiri mjeseca ove godine ono udomilo oko 300 pasa. Nužno je vratiti povjerenje ljudi i uvjeriti ih da su sigurne životinje koje dolaze u Dumovec i koje građani iz Dumovca udomljuju.

Protekih dana eutanazirano je 40-ak životinja nakon što je kod jednog udomljenog šteneta iz Dumovca utvrđen virus bjesnoće.

Maljković je naglasila je da su Institutu za veterinarstvo poslali eutanazirane životinje, a analiza je pokazala da su nalazi negativni, odnosno da bjesnoće u skloništu nije bilo te na temelju toga ocijenila da je štene kod kojeg je utvrđena bjesnoća u doticaj s virusom došlo kod udomitelja.

Koordinatorica Info-centra za kućne ljubimce Grada Zagreba Jadranka Dragović rekla je kako je u "Noinoj arci" uspavano devet mačaka i tri psa te da i dalje smatraju da su te životinje eutanazirane "kao kolateralne žrtve jer su se našle u blizini gradskog skloništa".

"Ne bih se upuštala u komentiranje eventualnih propusta koji su se dogodili prilikom provođenja ovih mjera - to ćemo učiniti na kraju kad dobijemo rješenje, a da je bilo niz nelogičnosti - bilo je", rekla je. (Hina)

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!