15. LIPNJA 2013. 14:57h

Svjetski dan vjetra na zagrebačkom Jarunu

Foto

Zagreb
0

Tekst

Svjetski dan vjetra (Global Wind Day) obilježava se 15.06. svake godine diljem svijeta i njime se slavi snaga vjetra, njegove brojne mogućnosti koje posjeduje i koje su u mogućnosti promjeniti naš svijet.
Dan se obilježava od 2007. godine kada je nosio naziv Europskoga dana vjetra, a od 2009. godine počelo je njegovo obilježavanje diljem cijelog svijeta.
Održava se u organizaciji i uz podršku EWEA-e (The European Wind Energy Association – Europska asocijacija za energiju vjetra) i GWEC-a (Global Wind Energy Council – Svjetsko vijeće za energiju vjetra).

Temeljni cilj Svjetskog dana vjetra je upoznati ljude s prednostima iskorištavanja energije vjetra i načinima rada vjetro-agregata te poticati korištenje energije vjetra kao ekološkog zelenog izvora energije.

Hrvatska je, unatoč slabom iskorištavanju energije vjetra, jedna od zemalja koja obilježava ovaj dan, i to kroz projekt pod nazivom "Festival vjetra".

Osnovni cilj projekta "Festival vjetra" je poticanje kreativnog i zdravog načina provođenja slobodnog vremena djece i mladih, objašnjavaju na web portalu vjetroelektrane.com.

Festival vjetra počinje početkom ožujka otvaranjem slikarskog i foto natječaja, a traje do 15.6. kada završava Svjetskim danom vjetra na kojem će se održati predavanja na temu vjetra i vjetroelektrana, regate te razne druge zanimljive aktivnosti za djecu, obitelj i sve zainteresirane.

Svjetski dan vjetra u Hrvatskoj 2013. g. održava se u organizaciji Kluba jedrenja na dasci „Tri strijele“, Audiokluba i internet portala www.vjetroelektrane.com s ciljem obilježavanja dana vjetra uz edukaciju, sport i zabavu.
Održat će se sportske, zabavne i edukativne aktivnosti kao što su izložba najboljih fotografija s natječaja Volim vjetar, izložba najboljih radova dječjeg slikarskog natječaja Vjetar i val, regate jedriličara i jedrenja na dasci, predavanja o vjetru i vjetroelektranama, oslikavanje jedra velikog formata, puštanje zmajeva i dr.

U organizaciji Audiokluba nastupit će 9 hrvatskih bendova i mladih kantautora: Ivana Picek, Irena Žilić, Kazan, Drvored, Svemir, Eddie Would Go, Nellcote, Šta ima, Vlasta Popić.

Koncert počinje u 16 h, a završava oko 22 h na Velikom jezeru (livada s južne strane Doma Tehnike).

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!