21. LISTOPADA 2012. 17:29h

Sveučilište u Zagrebu dobilo 339 novih doktora znanosti

Pravni fakultet

Foto

Zagreb
0

Tekst

Sveučilište u Zagrebu dobilo je danas 339 novih doktora znanosti i umjetnosti, koje je na dvije svečanosti u Hrvatskome narodnom kazalištu (HNK) promovirao rektor Aleksa Bjeliš sa suradnicima uručivši im doktorske diplome.

Tijekom prve svečanosti promovirana su 162 pristupnika, u drugoj njih 177.

Pristupnici su, tradicionalno, bili odjeveni u svečane odore - toge i akademske kape, te su od zgrade Sveučilišta do zgrade HNK došli u povorci. Svečanost promocije počela je intoniranjem državne himne, a prigodnim riječima se novim doktorima znanosti, njihovim obiteljima i uzvanicima obratio rektor Bjeliš. Nakon što su kandidati izgovorili tekst prisege i rektor ih proglasio doktorima znanosti, oni su tradicionalnim prebacivanjem kićanke s lijeve na desnu stranu akademske kape ušli u novo i više akademsko zvanje.

Rektor Sveučilišta Aleksa Bjeliš je, čestitavši novima doktorima znanosti i umjetnosti. istaknuo da je sveučilište zajednica kreativnih ljudi. Ocijenio je da zagrebačko Sveučilište po broju objavljenih znanstvenih radova i rezultatima ne zaostaje za mnogo boljim i bogatijim sveučilištima. Rektor Bjeliš naglasio je i potrebu postdoktorskog obrazovanja kao i daljnji rad u istraživačkim projektima novih doktora znanosti.

Inače, ove godine je na zagrebačkom Sveučilištu promovirano oko 1.400 novih doktora znanosti i umjetnosti. To je gotovo dvostruko više nego 2011., kad je bilo 760 promoviranih, i gotovo trostruko više nego 2010., kad ih je bilo 496.

Na današnjoj promociji novih doktora znanosti i umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu najviše ih s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, njih 93, te s Filozofskog - 65.

Svečanost je završila intoniranjem akademske himne "Gaudeamus igitur". (Hina)

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!