21. LISTOPADA 2013. 18:54h

Sve veći interes građana za najam gradskih stanova

Foto

Zagreb
0

Tekst

Interes za najam gradskih stanova u Zagrebu premašuje kapacitete stambenog fonda kojim grad raspolaže. Trenutno 2101 podnositelj zahtjeva čeka na rješavanje stambenog pitanja, doznajemo iz Gradske uprave.

Da je potražnja velika, pokazuje i vrlo dobar interes građana za stanove u Sopnici Jelkovec gdje je trenutno iznajmljeno 554 stana na period od pet godina, s mogućnošću produljenja najma, ali ne i otkupa budući da stanovi još uvijek nisu u vlasništvu grada.

Grad Zagreb je uzeo u najam od Zagrebačkog holdinga 1300 stanova koje daje u podnajam, te će nakon 15 godina postati vlasnik istih, a u tijeku su pregovori o uzimanju u desetogodišnji najam preostalih 581 stanova na lokaciji Novi Jelkovec u Sesvetama, koje bi Grad Zagreb preuzeo u posjed do kraja 2013.

Ukoliko prijedlog prođe u Gradskoj skupštini, najamnina stanova potpisivala bi se sa zainteresiranim građanima na razdoblje od pet godina čime se za dvije godine produžuje dosadašnji rok, a u ponudi bi se našli i stanovi oduzeti prijašnjim vlasnicima za jugoslavenske komunističke vladavine za koje još nije dovršen postupak povrata oduzete imovine.

Većina tih stanova išla bi u javni najam, dok bi se jedan dio dodjeljivao prema postojećoj gradskoj listi podnositelja zahtjeva za stambeno zbrinjavanje pri čemu bi prioritet imali socijalni slučajevi.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!