19. RUJNA 2012. 19:31h

SDP za policiju preuzeo matricu HDZ-a koju je žestoko kritizirao

Foto

Zagreb
0

Tekst

Ministarstvo unutarnji poslova danas je predstavilo 19 novoimenovanih načelnika policijskih postaja, a među njima je i Goran Burušić, načelnik Policijske uprave zagrebačke. Imenovao ih je SDP-ov ministar Ranko Ostojić.

Imenovanjem Gorana Burušića zagrebačkim šefom polcije, Ostojić je prekršio i zaobišao Zakon o policiji koji propisuje da glavni ravnatelj prije podnošenja prijedloga ministru, mora pribaviti mišljenje Grada Zagreba, odnosno zagrebačke Skupštine. Mišljenje o Burušićevom imenovanju je zatraženo koncem kolovoza, a sjednica na kojoj bi se ono trebalo dati održat će se sljedeći tjedan. Dakle, ono nije dano.

Zakon inače ne propisuje da tu proceduru moraju proći i drugi načelnici. Zagrebu je ta privilegija valjda dana za pravo zbog veličine područja i važnosti prvog polcajca. Mišljenje nije obvezatno i glavni ravnatelj ga ne moraju prihvatiti, ali je propisano zakonom da se zastupnici moraju izjasniti o čovjeku koji će se brinuti o sigurnosti grada koji predstavljaju.

Istu stvar, kršenje i zaobilaženje zakona, radio je i HDZ. SDP koji ima većinu u gradskoj Skupštini, prozvao je ministra Tomislava Karamarka za nezakonito imenovanje kada je prije tri godine na čelo PUZ-a postavio Tomislava Buterina.

- Povucite nezakonitu odluku kojom ste i zaobišli najviše gradsko tijelo i Zakon o policiji - poručio je Boris Šprem, tadašnji predsjednik Skupštine, a današnji predsjednik Sabora, jedinog zakonodavnog tijela u državi. Nastavio je da imenovanje Buterina nema legitimitet

Da zbog teške bolesti Boris Šprem nije na liječenju u SAD-u, bilo bi zanimljivo čuti njegovo mišljenje o postupcima svog stranačkog kolege i ministra Ranka Ostojića. Zanimljivo će biti vidjeti i hoće li SDP-ovci u Zagrebu sljedeći tjedan govoriti o kršenju zakona svog kolege. I poruci koja je time odaslana, a sažima se u tome da je MUP spreman zaobići zakon i pod SDP-om u tako benignoj stvari. Ta poruka ostaje i kada se uvaže argumenti o nužnosti imenovanja načelnika i neobvezujućem mišljenju Skupštine.

Inače, nakon što je Šprem upozorio javnost na Karamarkovo nezakonito ponašanje, iz policije su odgovorili da zakon nije prekršen jer je "Buterin privremeno premješten s mjesta savjetnika na mjesto načelnika PUZ-a". Dubravko Novak, tadašnji tajnik kabineta ministra je rekao da se radi o privremenom imenovanju i da će pričekati mišljenje Skupštine. U javnosti nije objavljen dokument koji bi dokazao je li imenovanje bilo privremeno ili ne.

U današnjem priopćenju MUP-a, također se ne spominje nikakvo privremeno imenovanje, nego da je sa još 18 kolega, Goran Burušić imenovan načelnikom Policijske uprave zagrebačke.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!