13. TRAVNJA 2012. 13:45h

FOTO: Prosvjed antifašista nastavlja se danas; hoće li doći HČSP i turisti?

Foto

Antifašista pun ...
0

Tekst

Nakon što je Vlada zabranila skup stranaka ekstremne desnice, oni su najavili kako će se on ipak održati. No, nitko iz HČSP-a niti njihovih gostiju nije se pojavio. Ali zato je na Trga bana Jelačića stiglo oko 150 antifašista i tek oko 20 pripadnika desničarskih udruga. Tijekom nereda šest ljudi je uhićeno, a stradao je i jedan fotoreporter. Građani "Ujedinjeni protiv fašizma" najavili su nastavak prosvjeda u subotu na istom mjestu u 11 sati.

Tijek prosvjeda:

Već oko 16.30 interventna je policija osigurala Trg bana Jelačića.

Oko 17 sati počeli su se okupljati prosvjednici protiv fašista. Jednog od njih je policija zatražila osobnu jer je vikao na megafon. Nakon toga je opet kroz megafon govorio - Nisu vam sumnjivi oni s majicama "Za dom spremni", nego su vam sumnjivi antifašisti u antifašističkoj zemlji.

Policija ga je upozorila da prestane koristiti megafon jer će ga privesti zbog kršenja javnog reda i mira.

Oko 17.45 stigla je Građanska akcija

Oko 18.00 sati pripadnici skupine "Ujedinjeni protiv antifašizma" počeli su vikati - Svi Hrvati antifašisti malo vas je!

Zatim su razvukli transparent s natpisom "Ujedinjeni protiv antifašizma". Policija im je kod bana Jelačića zabranila daljnji prolaz. U naguravanju je ozlijeđen jedan fotoreporter. Policija živim zidom razdvaja sukobljene strane.

Jedna osoba je privedena.

Okupilo se stotinjak antifašista, i oko 20 fašista koji se prozivaju domoljubima. Uhićen je jedan pripadnik antifašista i policajci su ga odvukli u prolaz Harmica.

Do 18.30 uhićena su dva antifašista i jedan fašist. Antifašistički prosvjednici kreću Praškom prema zgradi policije.

Ispred policijske postaje u Đorđićevoj antifašisti viču - Pustite nam drugove!

Iako su se trebali pojaviti oko 18 sati, HČSP i njihovi gosti ni na vidiku.

Policija tjera prosvjednike prema Zrinjevcu.

Oko 19.00 sati iz policije je puštena jedna djevojka i jedan mladić. Razvijen je transparent na kojem piše - Antifa Split. Mlada Splićanka tvrdi kako su uhićeni prije prosvjeda jer su policiji bila sporna jaja koja su kupili. Tvrdi kako stoji da su uhićeni radi remećenja javnog reda i mira.

Oko 19.30 broj antifašista se prepolovio i vraćaju se na Trg bana Jelačića.

u 19.50 Prosvjed se nastavlja sutra u 11 sati na istom mjestu. Ukupno je uhićeno šest osoba.

Portal Net.hr na You Tube je postavio snimku kako policija privodi jednog prosvjednika iz skupine antifašista:

Vie pogledajte u fotogaleriji Antifašista puno, a desničara nigdje

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!