23. KOLOVOZA 2012. 20:44h

Propali pregovori o Jakuševcu, blokada se nastavlja

Čistoća je dobila 10. novih vozila za odvoz komunalnog otpada na području Grada Zagreba.

Foto

Zagreb
0

Tekst

Nakon višesatnih pregovora zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, predsjednika zagrebačke Gradske skupštine Davora Bernardića, predsjednika Uprave Zagrebačkog holdinga Ive Čovića i predstavnika stanovnika Jakuševca nije postignut dogovor o deblokadi ulaza na to odlagalište pred kojim i dalje čeka stotinjak vozila "Čistoće".

Predstavnik Jakuševčana Darko Furić istaknuo je da ni nakon višesatnih pregovora dogovor s predstavnicima gradskih vlasti nije postignut jer, rekao je, postoji prebacivanje loptice odgovornosti između gradonačelnika i predsjednika Gradske skupštine Bernardića.

"Što grad predloži, Gradska skupština odbije", rekao je Furić dodavši da je Jakuševčanima tijekom sastanka podršku dao jedino gradonačelnik Bandić te da je sada na potezu Bernardić.

Furić je naglasio kako traže da se područje Jakuševca i Prudinca proglase područjima od posebne skrbi, da se zatvori odlagalište, napravi legalizacija svih objekata stanovnika Jakuševca i ukine komunalna naknada te da se u Jakuševcu postave displeji kojima bi se štetnost odlagališta za zdravlje tamošnjih stanovnika.

Nakon sastanka s prosvjednicima gradonačelnik Bandić istaknuo je da je napravio sve što je bilo u njegovoj moći te da je sada potez na drugima. Jakuševčane je zamolio da ulaz na odlagalište deblokiraju do 31. kolovoza za kada je predviđena izvanredna sjednica Gradske skupštine na kojoj bi se raspravljalo o budućnosti zagrebačkog odlagališta otpada te da se spomenuta područja proglase područjima od posebne skrbi (legalizacija objekata na Jakuševcu, držanje životinja na tom području i oslobađanje plaćanja komunalne naknade).

"Uvjeren sam da će se sve riješiti i da će gradski zastupnici na sjednici prihvatiti taj prijedlog", rekao je dodavši da jamči da se bez proglašenja područja od posebne skrbi ne mogu ispuniti zahtjevi Jakuševčana.

Ponovio je kako grad trenutno nema rezervnu lokaciju za premještanje odlagališta istaknuvši da je trajno rješenje Prostorni plan za područje Jakuševca, a krajnji rok za saniranje deponije 2018. godina.

Predsjednik Gradske skupštine Davor Bernardić nakon održanog sastanka novinarima je kazao da je cijela situacija posljedica dvanaestogodišnjeg nečinjenja ujedno izrazivši žaljenje zbog istog.

"Pozivam na deblokadu, jer je osnovni interes 800 tisuća Zagrepčana trenutno najvažniji", rekao je podsjetivši da je jučer pokušao stupiti u kontakt sa svim relevantnim predstavnicima ministarstva i grada kako bi iznašli najbolje rješenje.

"Gradska skupština i gradska tijela podržat će svaku dobru odluku koja je u skladu sa zakonom", rekao je dodavši da je danas od ministra zaštite okoliša Mihaela Zmajlovića dobio jamstvo da će se do kraja godine izmijeniti Zakon o otpadu koji će omogućiti da se onima koji žive blizu odlagališta pruži odgovarajuće obeštećenje, a tu će odluku donijeti Gradska skupština.

"Pokušat ćemo obeštećenje omogućiti za sve građane Jakuševca. Jedino razgovorom moguće je rješenje ovog problema. Apeliram na deblokadu u interesu 800 tisuća Zagrepčana", zaključio je Bernardić i za sutra najavio nastavak pregovora. (Hina)

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!