15. LIPNJA 2012. 17:55h

Predstavljen turistički vodič `Dekodiraj Medvednicu`

Foto

Zagreb
0

Tekst

Prvi istraživački turistički vodič po zagrebačkoj Medvednici "Dekodiraj Medvednicu!" predstavljen je danas u tom parku prirode .

V.d. ravnateljica Javne ustanove "Park prirode Medvednica" Snježana Malić-Limari istaknula je da se izdavanjem vodiča posjetiteljima nastoji približiti vrijednosti Medvednice kako bi ih uključili u njihovu zaštitu. Izrada vodiča čiji su autori Vida Ungar, Snježana Malić-Limari, Daniel Lacko i Čedo Josipović, trajala je tri godine.

"Vodič iz brocaka, kako ga od milja zovemo, knjiga je s vrlo osobnim pristupom - vodi vas kamo želite i tempom kojim želite, priča vam medvedničke priče i događaje na mjestima na kojima su se i odvili, postavlja vam pitanja i pomaže da pronađete odgovore te zajedno s vama otkriva brojne tajne koje krije naša šumovita planina", naglasila je Malić-Limari.

Vida Ungar kazala je da je vodič "pomalo neobičan". "Umjesto korica ima torbicu ili brocak, da ga se može nositi preko ramena i da uvijek bude pri ruci. Umjesto poglavlja ima slojnice ili izohipse, da se u njemu može lakše snalaziti. Njegove se stranice ne čitaju po redu, nego napreskokce, a njegova karta ujedno služi i kao igraća ploča. Kada uz ovaj vodič krenete u obilazak Medvednice, otkrivat ćete je korak po korak, karticu po karticu, na terenu pronalazeći tragove koji će vas voditi dalje", istaknula je Ungar.

Drugi je dio vodiča koncipiran klasičnije, u njemu se nalaze priče o Medvednici, o njezinoj prošlosti i sadašnjosti, njezinom prirodnom i kulturnom bogatstvu, njezinim stijenama i njezinim ljudima. "Posebno je opisano i 11 destinacija koje svakako preporučamo da posjetite, a tu ćete pronaći i praktične informacije o ugostiteljskim objektima i drugim sadržajima Parka prirode Medvednica", dodala je.

U Parku prirode Medvednica turizam se počeo razvijati u drugoj polovici 19. stoljeća s promjenom načina življenja i širenjem Zagreba. Počela se razvijati infrastruktura za posjetitelje kao što su planinarske staze, planinarski domovi, skloništa, ceste, osnivana su različita društva, a skoro 150 godina kasnije ta ista infrastruktura ima dodanu vrijednost, vrijednost kulturne materijalne i nerijetko nematerijalne baštine.

Danas se Park prirode Medvednica nalazi u milijunskom okruženju (grad Zagreb i Zagrebačka županija te Krapinsko zagorska županija). Park prirode Medvednica godišnje posjeti nešto više od milijun posjetitelja. (Hina)

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!