DANI TREŠNJE

9. LIPNJA 2008. 15:50h

Povratak trešnje Tugarka na Trešnjevački trg

Foto

Zagreb
0

Tekst

Grad se zalaže za veću proizvodnju trešanja, jer kako je kazao Mladen Matun, mogućnosti plasiranja trešanja uvelike nadilaze ponudu.

S obzirom na mali broj proizvođača trešanja u Zagrebu, Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo na čelu s pročelnikom Emilom Tukom organizirat će malu manifestaciju ''Dani trešanja''. Kao što samo ime asocira, manifestacija će se održavati na Trešnjevačkom trgu, od utorka, 10. lipnja do petka, 27. lipnja ove godine.

- To je mala manifestacija kojom se želi animirati proizvođače da krenu u proizvodnju trešanja. Simbolično će se održavati na Trešnjevačkom placu jer je Trešnjevka nekad bila poznata po trešnjama. To je jedna perspektivna voćka koja ima svoje tržište, a manifestacijom će se popularizirati - kazao nam je pročelnik Tuk.

Prihod koji se prikupi tijekom prvog dana manifestacije, znači u utorak, ići će u humanitarne svrhe u Dom za mladež, dok će tijekom ostalih dana ići proizvođačima koji će prodavati trešnje na štandovima.

Povratak trešanja Tugarka

Mladen Matun, također iz Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo boji se da kiša i loše vrijeme ne zasmetaju manifestaciji.

- Trešnje se proizvode u blizini grada, a na manifestaciji će sudjelovati nekoliko proizvođača koji se

-.--.-
trešnjama ozbiljnije bave. Šteta što ih nema više. Mogućnosti plasiranja trešanja uvelike nadilaze ponudu - istaknuo je Matun, dodajući kako Ured potiče proizvodnju novih nasada, sorti i uvodi nove tehnologije.

Prema njegovim riječima, problem je visoka sadnja, jer kada su stabla visoko, samo vatrogasci mogu ubrati trešnje. Međutim, Ured se zalaže za gušću sadnju raznih sorti na slabo bujnoj podlozi.

- Također, zalažemo se i za sortu Tugarka. To su trešnje koje su se sadile iznad Omiša u mjestu Tugara. Poznate su po iznimnoj kvaliteti, za vrijeme Austro-Ugarske, njih se specijalno bralo za bečki dvor - prisjetio se Matun.

U tom pravcu, kako je nastavio, radi se na uvođenju novih tehnologija u smislu natapanja jer u ovom lipanjskom promjenjivom vremenu trešnje pucaju pa istrunu, a bilo bi odlično kad bi se trešnje uzgajale u plastenicima, čime bi ih se zaštitilo.

O toj temi više će se razgovarati na Okruglom stolu u petak, 13. lipnja, kada će se održati predavanja o perspektivnim sortama iz drugih država, kao i Hrvatske. Uz degustaciju, razgovarat će se i o radnjama Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo.  

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!