14. LIPNJA 2013. 21:24h

Počeo kongres o žrtvama na sisačkom području i u Baćinu

Vukovar, dan sjećanja na žrtve

Foto

Zagreb
0

Tekst

Istraživanja žrtava s područja Siska i Sisačko-moslavačke županije, Sunje i Petrinje, Moslavine i Banije, a posebno masovnog zločina tijekom Domovinskog rata u Baćinu, glavna su tema 6. hrvatskog žrtvoslovnog kongresa koji je danas počeo u Zagrebu.

Skup, koji se održava od 14. do 16. lipnja u Zagrebu i u Sisku u organizaciji Hrvatskog žrtvoslovnog društva (HŽD) i pod predsjedanjem predsjednika Društva Zvonimira Šeparovića, otvorio je mons. Vlado Košić, sisački biskup i predsjednik "Iustitia et pax" Hrvatske biskupske konferencije.

Mons. Košić je ustvrdio kako je područje grada Siska mjesto velikih hrvatskih pobjeda, ali i teških povijesnih događaja, gdje je hrvatski narod puno propatio.

Sisački biskup je tijekom Domovinskog rata boravio upravo na sisačkom području gdje je srušeno 25 župnih crkava i četiri puta više kapela i gdje je, kako je rekao, "prošao tsunami koji je rušio sve katoličko".

Patnje i stradanja potaknula su ga da napiše knjigu "Župnik na 1. crti" u kojoj opisuje teške i bolne događaje iz Domovinskog rata od 1990. nadalje.

Založio se za poštovanje svih žrtava svih ljudi te izrazio nadu da će tome doprinijeti i 6. hrvatski žrtvoslovni kongres.

Predsjednik HŽD Zvonimir Šeparović je naglasio kako živimo u vremenu žrtve, koje su prečeste i posvuda, pa je važno da postoje organizacije koje će pomoći da se spase životi i izmjeni situacija, odnosno da se kazne zločinci, a žrtvi dade dostojan pijetet. "U šest knjiga već imamo više od četiri tisuće stranica u kojima svjedočimo o stradanju hrvatskog naroda", kazao je Šeparović, a burno je pozdravljena njegova poruka da nitko nema pravo povući tužbu protiv Srbije za genocid.

Najavio je da će u nedjelju u Sisku biti služena misa za sve žrtve za Hrvatsku, a u Baćinu, drugom po veličini masovnom grobištu u Hrvatskoj, HŽD i Koordinacija braniteljskih udruga grad Zagreba položit će vijenac na grobnicu okrutno ubijenih hrvatskih civila.

Na kongresu u prostorijama Muzeja "Mimara" nazočili su predsjednik HDZ-a za Australiju i Novi Zeland Petar Gelo koji uređuje i vodi Hrvatski radio program Melbourne, Maja Runje iz inicijative "Krug za trg" koja se zalaže za promjenu imena Trga maršala Tita u Kazališni trg, don Ante Baković, Ante Beljo i mnogi drugi.

Skup je pozdravio i Stanislav Janović, autor knjige "Tito na Golom otoku", poželjevši da se stručno, znanstveno i sistematski "otkrije sve što se pokušava zataškati". "Ako mi nećemo, tko će", dodao je.

(Hina)

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!