6. SVIBNJA 2013. 15:02h

Otvoren novi prostor za oboljele od cerebralne paralize

Dječak u aukcijskoj dvorani u Hotelu Dubrovnik

Foto

Zagreb
0

Tekst

U povodu obilježavanja Nacionalnog dana osoba s cerebralnom paralizom, Hrvatski savez udruga cerebralne paralize svečano je danas otvorio novi prostor na zagrebačkoj Malešnici u kojemu je demonstriran inovativni terapijski sustav namijenjen oboljeloj djeci.

Prostor od 110 kvadrata u Ulici Marina Tartaglie 2 dodijelila je Agencija za upravljanje državnom imovinom (AUDIO), a simbolički ga je presijecanjem vrpce otvorio Marko Mađar, dvanaestogodišnji dječak s cerebralnom paralizom iz Vinkovaca.

AUDIO je Savezu dodijelio još jedan prostor u susjedstvu, veličine 115 kvadrata. On će pak biti namijenjen edukaciji udruga koje će nove terapijske metode primijenjivati na terenu, posebice u ruralnim sredinama.

Svečanosti je prisustvovala i potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić, koja je istaknula važnost ujednačavanja pomoći oboljelima na području cijele Hrvatske.

Naime, 60 posto sredstava odlazi udrugama u Zagrebu, a tek 40 posto onima u drugim dijelovima zemlje. Utoliko je značajnija, istaknula je, potpora za edukaciju udruga koje će svoje znanje primjenjivati na terenu. Upozorila je i na nedostatak novca za rad udruga, zbog čega će se nakon 1. srpnja posebna pozornost posvetiti privlačenju sredstava iz fondova EU.

U novim prostorima Saveza demonstriran je novi terapijski postupak preko računalne aplikacije koja oboljelima omogućava internetsko povezivanje s terapeutom i vježbanje u svojim domovima. Besplatni softver može se instalirati na svakom računalu.

Tema ovogodišnjeg Nacionalnog dana je inkluzivno obrazovanje, a na tu je temu održan i okrugli stol, na kojem su predstavnici resornog ministarstva iznijeli iskustva s provedbom projekata asistencije u nastavi za djecu s teškoćama u razvoju.

Ministrica Opačić istaknula je da je ministarstvo u prvih šest mjeseci ove godine izdvojilo 4,5 milijuna kuna za 126 asistenata u nastavi koji pomažu učenicima s invaliditetom, ali i da za tu namjenu novca za iduću školsku godinu više nemaju. Budući da je riječ o potpori obrazovanju, u njezinom ministarstvu očekuju da tu obvezu preuzme Ministarstvo obrazovanja.

S njom se složio i predsjednik Saveza Ivan Vujec koji je pozvao Ministarstvo obrazovanja da zakonom predvidi osobnog asistenta u nastavi za svako dijete kojemu je to potrebno. Opačić i Vujec upozorili su i na još uvijek samo deklarativnu toleranciju društva prema osobama s invaliditetom, koje nailaze na niz poteškoća u školama i zapošljavanju.

"Tek oko 5 posto osoba s invaliditetom uspije se zaposliti", ističe Vujec koji smatra da je potreban veći angažman države preko stimulacija poslodavaca da zaposle takve osobe, ali i preko školskog sustava koji bi trebao omogućiti njihovo osposobljavanje.

Iako RH nema službeni registar, procjenjuje se da u Hrvatskoj živi 16.000 osoba s cerebralnom paralizom (poremećaji pokreta uzrokovani oštećenjem nezrelog mozga).

(Hina)
 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!