STARI SUD PREGLOMAZAN

28. RUJNA 2007. 14:57h

Odvajanje kaznenog i građanskog suda u Zagrebu

Tekst

Ministrica Lovrin rekla je kako će se ovim odvajanjem, najvećeg suda u Hrvatskoj, osigurati učinkovitija sudska uprava i bolja organizacija.

Zagrebački Općinski sud, čiji građanski i kazneni odjel već godinu dana rade na različitim adresama od ponedjeljka će se i službeno razdvojiti u dva pravosudna tijela - Općinski građanski i Općinski kazneni sud u Zagrebu.

Zadnjeg radnog dana jedinstvenog Općinskog suda u Zagrebu oba odjela posjetila je ministrica pravosuđa Ana Lovrin koja je istaknula kako vjeruje da će se razdvajanjem najvećeg suda u Hrvatskoj osigurati učinkovitija sudska uprava i bolja organizacija sustava.

"Bivši sud bio je preglomazan i bilo je teško voditi poslove", kazala je ministrica dodajući da je taj sud imao velik broj zaostataka, ali i najveći priljev novih predmeta.

Podsjetila je da su odvojeni Građanski i Kazneni sud ustrojeni izmjenom Zakona o sjedištima sudova iz kraja 2005. te da je odluka o početku rada donesena kada su se stekli prostorni, kadrovski i organizacijski uvjeti.

Općinski građanski sud radit će u Ulici Grada Vukovara 84, gdje se nalaze parnični i izvanparnični odjel. Zemljišnoknjižni odjel ostaje u Ulici Hrvatske bratske zajednice, a dio izvanparničniog odjela u Vodnikovoj 14.

Općinski kazneni sud, unutar kojeg postoje Kazneni odjel i Odjel za mladež nalaze se na križanju Selske i Ilice, kompleksu budućeg Trga pravde, stvorenom nakon preuređenja bivših vojarni.

Na adresi Ilica 207 od ponedjeljka će se izdavati i potvrde o kažnjavanju, odnosno vođenju kaznenih postupaka.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!