4. LIPNJA 2012. 14:54h

Održan okrugli stol: `Kakvu nastavu povijesti trebamo`

Foto

Zagreb
0

Tekst

Što je svrha i cilj nastave povijesti? Treba li nastavu povijesti i dalje proučavati kronološki ili je uskladiti sa sadržajima drugih nastavnih predmeta? Koje vještine i znanja učenik treba steći da bi imao sposobnost povijesnog mišljenja? Kakvo obrazovati nastavnike iz povijesti?

Pitanja su to na koja su sveučilišni i profesori povijesti iz osnovnih i srednjih škola iz cijele Hrvatske otvorili na danas održanom okruglom stolu pod nazivom „Kakvu nastavu povijesti trebamo“.

Okruglim stolom, koji je organiziralo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, moderirao je Neven Budak, profesor na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i savjetnik Premijera Zorana Milanovića, a otvorio ga je ministar Željko Jovanović.

„Cilj rasprava je donošenje kvalitetnih rješenja od strane stručnjaka i praktičara u nastavi kako bi se kvaliteta obrazovanja poboljšala na svim razinama stavljajući u prvi plan – učenika koji trebaju i moraju učiti za život, a ne samo za ocjenu“ – istaknuo je ministar Jovanović naglasivši kako nastavu povijesti treba osloboditi od dnevne politike.

„Ideja za ovaj okrugli stol je nastala iz potrebe da se ponude konkretni odgovori na pitanja što ne valja s postojećim pristupom podučavanju povijesti i što treba promijeniti“ – rekao je Budak.

Sudionici okruglog stola složili su se da je osposobljavanje učenika za kritičko promišljanje važnije od  faktografskih podataka  na kojima se još uvijek često inzistira u nastavi povijesti. Cilj je, rečeno je, nastave povijesti odgoj za demokratsko građanstvo. 

Osim sveučilišnih, srednjoškolskih i osnovnoškolskih profesora i savjetnika za povijest,  raspravi su prisustvovali i studenti  pete godine povijesti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. 

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!