6. SRPNJA 2012. 13:47h

Održan informativni dan o programu EU Kultura 2007.-2013.

Zastave

Foto

Zagreb
0

Tekst

Informativni dan o programu Europske unije 'Kultura 2007.-2013.', kojemu je cilj unaprjeđenje europskog kulturnog prostora kroz jačanje mobilnosti i suradnje europskih kulturnih djelatnika te promicanje međukulturnog dijaloga, održan je danas u Zagrebu u organizaciji Kulturne kontaktne točke Ministarstva kulture RH u suradnji s Društvom arhitekata Zagreba (DAZ) kao domaćinom i korisnikom sredstava iz toga programa.

"Riječ je o seminaru informativnog karaktera namijenjenom svim kulturnim djelatnicima, umjetnicima i drugim zainteresiranima koji se žele prijaviti za sudjelovanje u tome programu, koji organiziramo na mjesečnoj razini diljem Hrvatske", kazala je Martina Borovac Pečarević iz Kulturne kontaktne točke.

Financiranjem niza programskih aktivnosti vezanih uz projekte kratkoročne i dugoročne kulturne suradnje, EU program 'Kultura 2007.-2013.' promiče europsku kulturnu raznolikost utemeljenu na zajedničkoj kulturnoj baštini s idejom stvaranja zajedničkog europskog državljanstva.

Hrvatska je članica programa od 2007. a programske aktivnosti, ciljeve i uvjete sudjelovanja u programu, te način prijave, partnerstva u projektima i druge praktične informacije okupljenima su predstavili predstavnici Kulturne kontaktne točke Ministarstva kulture, nadležnog tijela zaduženog za koordinaciju i implementaciju programa u RH.

"Ovaj je program nasljednik EU programa 'Kultura 2000.' a raspolaže s proračunom od 400 milijuna eura za proračunsko razdoblje od 2007.-2013., odnosno, između 43 i 58 milijuna eura na godišnjoj razini, a taj će se iznos u sljedećem proračunskom razdoblju od 2014.-2020. u sklopu programa pod nazivom 'Kreativna Europa' povećati za 30 posto", kazala je Borovac Pečarević.

Ta se sredstva raspoređuju kroz tri programske aktivnosti - potporu za kulturne projekte, za koju je namijenjeno otprilike 77 posto proračuna, potporu za organizacije aktivne u području kulture na europskoj razini, na koju odlazi 10 posto proračuna, pet posto izdvaja se za potpore namijenjene analizama, prikupljanju i diseminaciji informacija te jačanju utjecaja projekata u području kulturne suradnje, dok je ostatak sredstava namijenjen za opće, administrativne i tehničke troškove programa.

Prioriteti programa su promicanje transnacionalne mobilnosti kulturnih djelatnika, pružanje potpore transnacionalnoj mobilnosti kulturno-umjetničkih djela i proizvoda, te promicanje međukulturnog dijaloga. Zemlje članice su sve zemlje članice Unije, zemlje europskog ekonomskog prostora, te zemlje kandidatkinje i potencijalne kandidatkinje a korisnici mogu biti sve kategorije kulturnih djelatnika zaposlenih u neprofitnim organizacijama koje moraju biti javne ili privatne institucije.

Projekti programa imaju mogućnost višestruke financijske potpore kroz nacionalna sredstva koja se ostvaruje putem Pravilnika o sufinanciranju, sukladno kojemu Ministarstvo kulture RH može sudjelovati u sufinanciranju s maksimalno 60 posto ukupnog proračuna hrvatskog dijela projekta.

U nastavku seminara Mladen Špehar iz Kulturne kontaktne točke korisnicima je prezentirao pisanje i prijavljivanje projekata te ispunjavanje prijavnica za sudjelovanje u programu. Nakon praktičnog dijela slijedi predstavljanje nekih primjera uspješne prakse sudjelovanja u dosadašnjim aktivnostima programa 'Kultura 2007.-2013.' te najava novog programa EU za kulturu 'Kreativna Europa', u koji će Hrvatska ući kao punopravna članica a koji će pod istim programskim okvirom obuhvaćati i potpore za audiovizualni sektor. (Hina)

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!