6. RUJNA 2013. 11:49h

Novu sezonu "Tuškanca" otvaraju filmovi festivala u Vukovaru

Foto

Zagreb
0

Tekst

Projekcijama odabranih filmova s nedavno završenog međunarodnog festivala u Vukovaru ovog vikenda otvara se nova sezona zagrebačkog kina "Tuškanac", s novopostavljenom suvremenom digitalnom opremom, a kao prvi večeras se prikazuje njemački film "Ajme meni" Jana Olea Gerstera.

Pobjednik Festivala i dobitnik vukovarskog "Zlatnog šlepa", rumunjski film "Poza djeteta" Calina Petera Netzera, priča iz života dviju obitelji koji se isprepliću nakon teške prometne nesreće, na rasporedu je u subotu, 7. rujna.

Dan kasnije prikazat će se još jedna tužna priča, nagrađivani hrvatski dokumentarac "U braku sa Švicarcem" Arsena Oremovića, o borbi malih ljudi s puno moćnijim bankama, a nakon njega norveški film "Kon-tiki: Sedmorica protiv Pacifika" Joachima Ronninga i Espena Sandberga, nominiran za Oscara u kategoriji stranog filma. Ulaz na filmove s vukovarskog festivala je besplatan.

Uslijedit će program "Ja BIH ... pet dana Sarajeva u Zagrebu", koji će sarajevsku kulturnu scenu predstaviti kroz filmove, izložbe, koncerte, promociju knjige i kabaret Zane Marjanović, sredinom rujna kino Tuškanac ugostit će Kinoteku Makedonije, a krajem listopada Slovensku kinoteka s izborom igranih i kratkih filmova.

Za 27. rujna najavljena je premijera dokumentarnog filma Hrvatskog filmskog saveza, "Ovrha" Nevena Hitreca, koji se bavi bolnom temom hrvatskog društva, nemogućnošću vraćanja kredita i dugova bankama i kamatarima, za što je posljedica ovrha nekretnine.

Na programu su već tradicionalni jesensko-zimski ciklusi japanskog i korejskog filma, iz kojih se izdvaja japanska "Priča o nindžama", prvi autentični film o tim borcima, "Kronika klana Sanada", korejski "Kasni cvat" te "Tajni cvijet", najbolji azijski film iz 2008.

U sklopu istraživačkog projekta "Žena u gradu, grad na filmu" kino "Tuškanac" prikazat će, među ostalim, "Živu istinu", "Slučajni život i najpopularniji Resnaisov film "Hirošima, ljubavi moja".

Deset iberoameričkih filmova, iz Portugala, Španjolske, Brazila, Čilea i Argentine ovjenčanih velikim brojem prestižnih festivalskih nagrada, prikazat će se u studenom, a i ove godine održat će se revija suvremenog talijanskog filma.

Kao krunu ovosezonskog programa Hrvatski filmski savez najavljuje ciklus filmova Claire Denis, selekcioniran u suradnji s Festivalom nevidljivog filma i Francuskim institutom.

Nekoliko vikenda u suradnji s Hrvatskom kinotekom bit će posvećeno hrvatskome filmu, a nastavljaju se i programi Kratkoga utorka.

 

(Hina)
 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!