DUGOGODIŠNJI SPOR

23. KOLOVOZA 2008. 22:18h

NK Gavran i hotel 'I' ratuju za golf teren

Foto

Zagreb
0

Tekst

Nogometaši, djeca branitelja, počeli su trenirati na golf vježbalištu za koji menadžment hotela 'I' tvrdi da je njihov i prijeti tužbom.

Juniori nogometnog kluba Gavran s Laništa, prevođeni svojim trenerima i Upravom kluba, ušli su oko 10.30 sati na teren golf vježbališta kraj hotela "I" na Remetinečkoj cesti, improvizirali golove zabivši štapove u zemlju i održali trening. 

Menadžment hotela "I", u čijem je sklopu, navodno, i taj športski teren, pozvao je policiju s namjerom da ih zaustavi. 

- Policija je došla, ali su, kada su vidjeli da ne remetimo javni red i mir na nikakav način, i da su tu i roditelji djece i Uprava kluba, otišli ne podnijevši prijavu protiv nas. Kad je trening završio, mi smo

-.--.-
otišli s terena, ali ubuduće mislimo i dalje trenirati na ovom gradskom zemljištu, koje je Grad dodijelio nama – rekao je predsjednik NK Gavran Radmilo Jasak.

Sporno vlasništvo

Mate Petrović, direktor tvrtke Metropolis turist, koja vodi hotel "I", tvrdi kako je trening održan nezakonito i kaže kako će podnijeti tužbu protiv NK Gavran uđu li opet na njegovo zemljište.

- Ja sam 2003. na deset godina unajmio hotel i pripadajuće mu športske terene od vlasnika, Industrogradnje d.d. NK Gavran tvrdi da je to zemljište u vlasništvu Grada, no oni mi nisu pokazali nikakve papire koji to potvrđuju – obrazlaže Petrović.

- Vlasnik tog terena je Grad, a Industrogradnja ga koristi već deset godina, bez da su platili i kune naknade za to Zagrebu. Nama je gradonačelnik Bandić, kada smo ga posjetili 18. kolovoza, obećao to zemljište i rekao kako je opet poslao dopis Industrogradnji da isele objekte koje su tamo bespravno postavili i mirno predaju teren Gradu – tvrdi Jasak.

To uistinu potvrđuje i službeni dopis koji je gradonačelnik Bandić uputio predsjedniku Uprave Industrogradnje Josipu Galinecu 5. svibnja ove godine, u kojem ga moli da u roku 15 dana preda Gradu zemljište, slobodno od osoba i stvari. To je bilo već drugi put što ih je to zamolio.

Bandić molio Industrogradnju da se mirno iseli

- Dopisom Grada Zagreba od 14. veljače 2008. pozvani ste mirnim putem predati Gradu Zagrebu njegove nekretnine oznake za zemljišnju knjigu z.k.č.br. 1044/1, 1045/1, 1046/1,1046/2,1035/4,1056, 1057, 1055/2, 1059 i 1061, na kojima ste, bez pravne osnove uredili golf vježbalište i tenis terene s pratećim objektima neposredno uz hotel "I" u Remetincu i za koje Gradu Zagrebu niste plaćali nikakvu naknadu – pisao je Bandić.

U dopisu se potvrđuje da Grad namjerava zemljište dati na korištenje športskim udrugama, a osobito želi trajno riješiti pitanje NK Gavran.

- Klub smo osnovali 2003. i treniramo oko 170 djece, od kojih 40 seniora, a uglavnom su to djeca branitelja iz Domovinskog rata. Zemljište na Laništu kraj Jadranske avenije, na kojem smo bili do sad, iznajmljujemo od Grada, ali ono po GUP-u nije namijenjeno za šport i zato na njemu ne možemo

-.--.-
organizirati službene utakmice, što bi na zemljištu kraj hotela "I", koje je namijenjeno za športske sadržaje, mogli. Lanište ne nudi sadržaje djeci i želimo da radije igraju nogomet u našem klubu, nego da se skiću po ulici ili drogiraju - rekao je Jasak, uz kojeg klub vode i Željko Hmelik i predsjednik Udruge hrvatskih dragovoljaca Novi Zagreb - zapad Ivan Bošnjak.

U tijeku postupak za uknjižbu Grada kao vlasnika, uložena žalba

Zemljište je nedavno napustio Golf centar Zagreb, koji je vodio vježbalište, jer je i njima Gradski ured za imovinsko-pravne odnose poslao dopis u kojem traži predaju posjeda. U dopisu se spominje da je zemljište izvanknjižno vlasništvo Grada, a na Građanskom općinskom sudu u Zagrebu teku postupci za uknjižbu Grada kao vlasnika. Na to je Petrović uložio žalbu.

- Dok god sud ne odredi tko je vlasnik, NK Gavran nema pravo ulaziti na naš posjed. To je bezakonje – tvrdi Petrović.

Što Industrogradnja ima kazati na sve ovo, nismo uspjeli doznati, jer je predsjednik Uprave Industrogradnje Josip Galinec bio na službenom putu.

Vijeće gradske četvrti podupire NK Gavran

Slučaj je zato još malo pojasnio predsjednik Vijeća gradske četvrti Novi Zagreb - zapad Jadranko Baturić.

- To zemljište je prije Domovinskog rata bilo u vlasništvu općine Novi Zagreb, odnosno tada je bilo upisano kao društveno vlasništvo, a nakon rata je vlasnik postao Grad. Osobno sam vidio dokumente u zemljišno-knjižnom odjelu prema kojima je Grad i dalje vlasnik zemljišta, no sada je u tijeku postupak kojim se ono mora upisati kao vlasništvo Grada, a ne više kao društveno vlasništvo. Vjerojatno je prije deset ili više godina Industrogradnja dobila od Grada to zemljište u najam, ali ja nisam vidio nijedan dokument koji potvrđuje da je Industrogradnja postala vlasnik – kaže Baturić.

Dodaje i kako Vijeće kojem je on na čelu, ukoliko sud odredi da je Grad uistinu vlasnik, u potpunosti smatra da zemljište treba dodijeliti NK Gavranu.

Ono što je nejasno jest kako to da je Industrogradnje koristila deset ili više godina zemljište Grada, bez plaćanja najma, i kako to da je Grad to shvatio tek ove godine.

- To je točno što kažete, da nisu plaćali naknadu - bilo je jedino što je o slučaju znao reći Bandićev savjetnik Zdravko Čokić.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!