BANDIĆEVI STANOVI

26. VELJAE 2009. 19:17h

Neviđeni kriteriji za najam stanova u Sesvetama

Kompletno naselje bit će gotovo do travnja 2009. godine

Foto

Zagreb
0

Tekst

Osim što su kriteriji za davanje gradskih stanova u najam prestrogi, zastupnici su iskritizirali cijeli projekt Sopnica Jelkovec.

Ako ste doktor ili magistar znanosti mlađi od 35 godina, i imate djecu, i prijavljeno prebivalište u Zagrebu ili ste zaposleni u Zagrebu, a nemate niti jednu nekretninu na području cijele Hrvatske, prvi ste u redu za dobivanje gradskog stana u najam na pet godina. Iako zvuči nevjerojatno da ste sve s popisa, to su kriteriji koji donose najviše bodova za davanje gradskih stanova u Sopnici Jelkovec u najam, koje su zastupnici u Gradskoj skupštini većinom glasova prihvatili.

Međutim, umjesto da se dotaknu barem jednog od strogih uvjeta, redom su kritizirali cijeli projekt Zagrebačkog modela stanogradnje, dok su mladi SDP-ovci branili zbrinjavanje mladih obitelji. Naime, od oko 2700 stanova u Sopnici Jelkovec, Grad je od Zagrebačkog holdinga kupio oko 1400 stanova. Od toga, oko 900 je socijalne namjene, a oko 600 za javni najam.

Prodaja stanova predizborna je odluka SDP-a

- U Sopnici Jelkovec imamo 700 neprodanih stanova i sada Gradsko poglavarstvo pokušava to spasiti. No, što će biti ako ljudi odustanu od natječaja te ako se ne napravi lista prvenstva. Što će biti ako stanovi ostanu prazni? Zašto niste razmatrali da postoje građani koji žele otkupiti stan pa će u prvoj godini plaćati najam, što ćemo priznati kao dio otplate stana? Ipak mi trebamo nešto zaraditi. To je najam, ne socijalni dio - istaknuo je nezavisni zastupnik Pero Kovačević.

HNS-ova Morana Paliković Gruden također je imala pokoju kritiku. Prema njezinim riječima, prodaja stanova u Sesvetama nije ni socijalna ni potrebna, već predizborna odluka.

SDP: Prodaja ide slabo jer država nema antirecesijske mjere

- Zagrebački holding s jedinim članom Skupštine gradi stanove, onda Grad s gradonačelnikom kupuje stanove, a sada prodaje. Gradska uprava nije tržišni element - kazala je Morana Paliković Gruden, na što joj je SDP-ov Jurica Meić odgovorio:

- Znamo da je vama 'tko se kako snađe, tako će mu biti'. Srećom, socijaldemokracija je na vlasti. Zagreb je smisleno krenuo s ovim projektom. Ne postoji bolji projekt od zbrinjavanja mladih obitelji. U ovom trenutku imamo samo oko 500 stanova, to ćemo do kraja idućeg mandata nekoliko puta povećati - odgovorio je Meić, na kojega se nadovezala stranačka kolegica Iva Prpić. Ona je istaknula kako je u Zagreb najam stana ''reguliran na crno'', jer dobar dio građana čine neprijavljeni podstanari.

HDZ-ovoj Daniri Bilić, koja je nekoliko puta istaknula kako Grad još uvijek nije vlasnik stanova, pa ne može niti raspisivati natječaje za davanje stanova u najam, odgovorio je i SDP-ov Davor Bernardić, koji je za slabu prodaju stanova optužio državu jer u vrijeme recesije nema strategiju izlaska iz krize.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!