MEĐUNARODNI PROSVJED

25. LIPNJA 2008. 15:57h

Nakon Zagreba, Prijatelji životinja u Bruxellesu

Dodajući kako je to što Kanada radi je sramotno.

Foto

Zagreb
0

Tekst

Prijatelji životinja organizirali su prijevoz građana do Bruxellesa, gdje će se 1. srpnja održati prosvjed protiv tuljanovog krzna.

Kako bi udružili snage s građanima cijele Europe, Prijatelji životinja organizirali su prijevoz do Bruxellesa, gdje će se ispred ureda Europske komisije, 1. srpnja, pridružiti prosvjednicima i dići glas za bezuvjetnu zabranu trgovine proizvoda od tuljana, priopćili su iz udruge Prijatelji životinja.

Autobus za Bruxelles kreće u ponedjeljak, 30. lipnja u 10 sati, ispred Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog.

S obzirom da je slobodnih mjesta još vrlo malo, žestoki pobornici ubijanja malih tuljana pozvali su

-.--.-ubijanje tuljana
ubijanje tuljana
sve zainteresirane da pristupnicu koja se nalazi na njihovoj službenoj internetskoj stranici ispune što prije.

Ove godine usvajanje zabrane?

Prosvjed koji će se održati ispred Ureda Europske komisije organizirali su IFAW, Humane Society International (HSI), GAIA i Eurogroup for Animals, a prema njihovim očekivanjima, Komisija bi ove godine trebala usvojiti prijedlog zabrane.

Glavni povjerenik za zaštitu okoliša Stavros Dimas u travnju je izjavio da će uvesti zabranu ako se ne uspiju podastrijeti dokazi da se životinje ubijaju humano.

Podsjetimo, Prijatelji životinja su u ožujku ove godine prosvjedovali ispred Kanadskog veleposlanstva jer se upravo u Kanadi svake godine brutalno željeznom štangom i toljagama ubija oko 300 tisuća beba tuljana, koji potom umiru u bolovima na ledu, a sve zbog krzna.

- Nikada nije bilo boljeg trenutka za postizanje zabrane trgovine proizvodima od tuljana. Stroga bi zabrana u Europskoj uniji uvelike pridonijela smanjenju lova na tuljane i u konačnici dovela do njegova prestanka. S obzirom da je Hrvatska donijela zabranu uvoza tuljanovog krzna, smatramo vrlo bitnim da i građani Hrvatske sudjeluju u ovom ključnom prosvjedu u sprječavanju ubijanja životinja za krzno - izjavio je predsjednik udruge Prijatelji životinja Luka Oman.

Zabranu podupire velik broj parlamentaraca

Nadalje, Prijatelji životinja ističu kako su fotografije i videozapisi koji su 25. travnja poslani

Reuters-.--.-
Photo javno100  
medijima diljem Europe pokazali zašto lov na tuljane ne može biti human. Dokazni materijal pokazao je lovce u Kanadi kako propuštaju tuljane ubijati brzo te ih još žive pomoću kuka bacaju na brodove.

Zabranu trgovine proizvodima od tuljana podupire veliki broj europskih parlamentaraca. Prošle je godine 425 zastupnika Europskog parlamenta potpisalo rezoluciju kako bi utjecali na Komisiju da zabrani trgovinu svim proizvodima od tuljana.

Belgija, Nizozemska, Hrvatska, Slovenija, Letonija, SAD i Meksiko već su zabranile trgovinu proizvodima od tuljana, dok Njemačka i Italija to planiraju učiniti.

FOTO: Za Europu bez tuljanovog krzna.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!