6. RUJNA 2013. 13:09h

Nakon 33 godine ponovno uspinjača na Ksaveru

Foto

Zagreb
0

Tekst

Gotovo zaboravljena uspinjača na Ksaveru koja povezuje Zvijezdu i Cmrok, nakon što nije radila pune 33 godine, od danas će ponovno prevoziti stanovnike tih podsljemenskih zagrebačkih četvrti.

Radovi na rekonstrukciji uspinjače počeli su u travnju ove godine, a obuhvatili su i sanaciju stepenica te uređenje okoliša, a Grad je u obnovu uložio 2,3 milijuna kuna.

Uspinjača, odnosno nova kabina može prevoziti do 800 kilograma, ima kaljena stakla u plavoj boji i otisnuti grb grada Zagreba. Uz kabinu za teret ljudi postoji i teretna rampa.

To neobično prometno sredstvo izgrađeno je početkom osamdesetih godina prošljog stoljeća za potrebe stanara elitnog naselja kaskadnih stanova na Ksaveru, ali je radilo samo mjesec dana i nakon toga više nikada.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je uspinjaču pustio u probni rad rekao je da je bilo potrebno preko godinu dana da se ponovno poslože stvari.

Najavio je da će do Nove godine riješiti problem odvoženja smeće te postaviti nadzorne kamere. "Od danas ovdje ništa više neće biti kao što je bilo. Ovako je trebalo biti zadnjih 30 godina do danas. Djela govore više od riječi, pitajte sugrađane, to je najbolje", poručio je.

Rekao je da ako bi ikada mijenjao svoj stan u Bužanovoj onda bi ga, sada kad je uspinjača puštena u rad, mijenjao za stan na Ksaveru, "jer sad se ovdje može ljudski živjeti".

Bandiću su, na svečanosti otvaranja, društvo pravile i stanovnice te četvrti Jelena Aurer, Ivanka Barbić i Jasmina Nikić. Za njih je Bandić rekao da su samo neke od uglednih stanovnika tog dijela grada, te da su zaslužne za ponovno puštanje uspinjače u rad.

Na početku i na kraju uspinjače bit će postavljene pločice s natpisom zahvale stanovnika Ksavera gradonačelniku Bandiću.

(Hina)

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!