SOPNICA-JELKOVEC

14. TRAVNJA 2009. 17:41h

Najam Bandićevih stanova već od 163 eura

Gradilište u Sopnici

Foto

Zagreb
0

Tekst

Mjesečna najamnina stanova u Sopnici-Jelkovec u Sesvetama iznosit će od 2,5 do 3,6 eura po četvornom metru, ovisno o veličini stana.

Zagrebačko Gradsko poglavarstvo prihvatilo je zaključak o raspisivanju natječaja za davanje u najam 548 javno-najamnih stanova u Sopnici-Jelkovec, čija će se mjesečna najamnina kretati već od 163 pa do 334 eura, ovisno o kvadraturi stana.

Visina mjesečne najamnine

  • za stanove do 59.99 m2 u visini 80 eura + 2 eura po m2
  • za stanove od 60 do 99.99 m2 u visini 115 eura + 1,75 eura po m2
  • za stanove od 100 m2 u visini 135 eura + 1,5 eura po m2
Naime, za najmanje stanove do 60 četvornih metara najamnina će po jednom četvornom metru iznositi 2,5 eura, a za najveće stanove do 133 četvorna metra 3,6 eura. Te su cijene, kao što je i najavljivao zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, duplo niže od cijena na tržištu.

- Održali smo riječ da će najam stanova Zagrebačkog modela stanogradnje, bez pologa, učešća i depozita, biti 50 posto manji od cijena na tržištu. To je za mlade ljude - još jednom se pohvalio Bandić nakon sjednice Gradskog poglavarstva.  

Međutim, ono što nije kazao su strogi kriteriji za dobivanje tih stanova u najam. Naime, ako ste doktor ili magistar znanosti mlađi od 35 godina, imate djecu, prijavljeno prebivalište u Zagrebu ili ste zaposleni u Zagrebu, a nemate niti jednu nekretninu na području cijele Hrvatske, prvi ste u redu za dobivanje gradskog stana u najam na pet godina.

Neviđeni kriteriji za najam stanova u Sesvetama

Bruno Pavuša-.--.-Bandić polaže kamen temeljac za dječji vrtić u Sopnici-Jelkovcu.
Bandić polaže kamen temeljac za dječji vrtić u Sopnici-Jelkovcu.
Photo Bruno Pavuša  
Iako zvuči nevjerojatno da ste sve s popisa, upravo su to kriteriji koji donose najviše bodova za davanje gradskih stanova u Sopnici-Jelkovec u najam. Nadalje, prednost imaju i samohrani roditelji, žrtve obiteljskog nasilja, hrvatski branitelji Domovinskog rata, osobe s invaliditetom. Za sve to, naravno, morate imati dokaze, odnosno papire kojima se to potvrđuje.

Podsjetimo, te su kriterije prihvatili zastupnici Gradske skupštine krajem veljače ove godine, kada su umjesto da se dotaknu bilo kojeg kriterija kritizirali projekt Zagrebačkog modela stanogradnje.

Podsjetimo, u novoizgrađenom naselju Sopnica-Jelkovec, koje se gradi još od 2006. godine, bit će oko 2700 stanova, od čega je Grad od Zagrebačkog holdinga kupio oko 1400 stanova. Od toga, oko 900 je socijalne namjene, a oko 600 za javni najam.

Također valja napomenuti kako je zagrebački gradonačelnik još prošle godine najavio kako će prva useljavanja biti već pred Božić, ali je to kasnije demantirao, istaknuvši kako će ''dubiti na trepavicama ako mu se donese video isječak u kojemu je to rekao''.

Oko stanova u Sopnici-Jelkovec digla se prašina na već spomenutoj sjednici Gradske skupštine, kada je Zdravko Juć, direktor podružnice Zagrebačkog holdinga, Stanogradnje, kazao kako su mu se građani požalili da ne žele živjeti s Romima, koji su se navodno iz Plinarskog naselja trebali preseliti u Sopnicu-Jelkovec.

AUDIO: Juć laže, optužio medije za uvredu Roma

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!